Soğan böreği hamuru için malzemeler nelerdir ve nasıl yapılır?

Mis gibi kokusuyla sofraların baş tacı olacak soğan böreğinin en önemli aşaması: hamurunun hazırlanışı. Mayanın aktifleşmesinden yoğurma tekniğine, püf noktalarından mayalanma sürecine kadar tüm detaylar, çıtır çıtır ve kabarmış bir hamur elde etmek için burada buluşuyor.

19 Kasım 2025

Soğan Böreği Hamuru İçin Malzemeler


  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya (veya 20 gram yaş maya)
  • 1 çay kaşığı şeker (maya için)

Soğan Böreği Hamuru Nasıl Yapılır?

  • Maya, şeker ve ılık suyu küçük bir kapta karıştırın. 5-10 dakika kadar mayanın aktifleşmesi için bekleyin.
  • Unu geniş bir kaba eleyin. Ortasını havuz şeklinde açın.
  • Hazırladığınız mayalı karışımı, sıvı yağ ve tuzu unun ortasına ekleyin.
  • Tüm malzemeleri yavaşça karıştırarak ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamuru tezgahın üzerinde 8-10 dakika kadar yoğurun. Hamur pürüzsüz ve esnek bir kıvama gelene kadar yoğurma işlemine devam edin.
  • Hamuru top şekline getirip, üzerini nemli bir bezle örterek sıcak bir yerde 45-60 dakika kadar mayalanmaya bırakın. Hamur iki katına çıkana kadar bekleyin.
  • Mayalanan hamuru hafifçe unlanmış tezgaha alıp, tekrar yoğurun ve iç harcı için hazırladığınız soğanlı karışımla börek şeklini verip pişirin.

İpuçları:


  • Hamurun yumuşak olması için su miktarını kontrollü ekleyin.
  • Maya aktifleşirken suyun çok sıcak olmamasına dikkat edin, aksi halde maya ölebilir.
  • Mayalanma süresi ortam sıcaklığına göre değişebilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;