Kuru Soğan Yetiştiriciliği

Kuru Soğan Yetiştiriciliği

Kuru soğan yetiştiriciliği, ülkemizde tercih edilen toprak mahsülü üretim alanları arasında önemli bir yere sahiptir. Genellikle iki yıl içerisinde oluşumu tamamlanan kuru soğan yetiştiriciliğinde ilk yıl yumru denilen form, sonraki yıl ise tohum meydana gelmektedir. Bu tip soğan oluşum sürecinden farklı olarak 3 yıl içerisinde tohum oluşan türler de bulunmaktadır.

Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan kuru soğanlar da genellikle bu sınıfa ait olmaktadır. 3 yıl içerisindeki değişim süreci ise sırasıyla: 1. yıl tohumun arpacığa dönüşmesi; ikinci yıl arpacığın yumruya dönüşmesi ve son yıl ise tohumun son halinin oluşmasıyla tamamlanır.

Kuru soğan yetiştiriciliğinde tarla sürme işleri sonbaharda yapılmalıdır. Bu işlem, mahsülün kaliteli olması ve kısa süre içinde kaldırılabilmesi için iki kere yapılmalıdır. Toprak, aşırı derine inerek sürülmemelidir. Orta derinlikteki bir toprak işleme yeterli olacaktır. Sürme işlemi sonrasında ise toprak kesekli olarak bırakılmalıdır. Ekimden önce kesekli bırakılan bu toprak, tırmık ile düz hale getirilmeli ve ekim yapılmalıdır. Bu işlemin toprak tava geldiğinde yapılması gerekir.

Kuru soğan yetiştiriciliği yapılacak bölgenin iklim değişiği özellikleri, soğanın oluşum aşamalarına göre farklılık göstermektedir. Serin iklimli olan yerlerde soğan verimliliği artmaktadır. 12-13 °C soğanın verimli bir şekilde gelişmesi için ideal bir sıcaklıktır. Gelişim sürecinde soğanın baş bağlamaya başlamasıyla bu sıcaklık değerleri artar ve sebze, daha yüksek sıcaklık değerlerine ihtiyaç duyar. 27-28 °C güneşli bir ortamda bulunması soğanın üçüncü aşamaya çok daha çabuk geçmesine olanak sağlar. Üçüncü aşamada ise iklim ve sıcaklık değerleri yerine gün uzunluğu faktörü ortaya çıkar. Başın gelişimini tamamlama sürecinde gün uzunluğunun 13-15 saat standartlarında ya da bu civarda olması mahsül kalitesini artırır.

Kuru soğan yetiştiriciliği yapılacak toprağın kimyasal yapısı ve içerdiği besin minerallerinin uygun olması da en önemli konulardan bir tanesidir. Soğanın sevdiği topraklar genellikle humuslu olanlardır. Humus bakımından zengin ve killi-kumlu olan topraklar, kuru soğan yetiştiriciliği için ideal olarak kabul edilmektedir.

Soğan yetiştiriciliği işinde iklim ve toprak koşulları uygun bulunmuş ve gerekli koşullar sağlanmış ise sonraki adım, hangi metot ile yetiştiriciliğe başlanacağıdır. Arpacık ekimi ( güğer, kıska); tohumu doğrudan toprağa ekme ve fide olarak satın alıp ekme olarak 3 adet metot bulunmaktadır. Bunlardan en çok tercih edilenleri arpacık ve tohum ekimi yöntemleridir. Üçüncü seçenek, fide fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ticari alanda kullanılmaya pek müsait değildir.

Doğrudan tohum ekimi ile kuru soğan yetiştiriciliği yapılacaksa dikkat edilecek husus alınan tohumun çeşididir. Kısa gün, orta gün ve uzun gün olmak üzere farklı tohum çeşitleri mevcuttur. Üç çeşit içerisinde toprak ve iklim istekleri açısından farklılık olmamasına rağmen ekim süreleri farklılık göstermektedir. Kısa gün tohumları için 10 eylül ve 10 ekim tarihleri arasında ekim yapmak en doğru zamanlardır. Orta gün ve uzun gün soğanları için bu tarih Ocak-Mart ayları arasıdır.

Ekim yapılırken birim alana gereken tohum miktarı seviyesini en doğru şekilde ayarlamak ve tohumdan da tasarruf etmek için mibzer kullanılmalıdır. Tohum ekimi, elle serpme yöntemi ile yapılacaksa 1-1,5 kilo tohum kullanılarak birim alan doldurulmalıdır. Mibzer kullanıldığında ise birim alan için gerekli tohum miktarı 350-500 gr civarıdır.
Son Güncelleme : 29.11.2018 06:08:32
Kuru Soğan Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kuru Soğan Yetiştiriciliği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Kuru Soğan Yetiştiriciliği"
Merhaba. Benim 3 dönümlük bir bahçem var. Bu bahçemde soğanın yüksek kar elde edildiği için sadece soğan yetiştirmek istiyorum. Bende kaliteli soğan yetiştirebilmek için toprağın çeşidi nasıl olmalıdır. Hangi mevsimlerde ekersem daha sağlıklı olacaktır. Kaliteli soğan yetiştirmek için soğanın tohumu önemli midir? Bu tip soruları merak ediyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim?
Toktahan . 25.10.2018 00:01:12
CEVAP YAZ
Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları
Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları
Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları, Doğal antibiyotik olarak bilinen ve hemen hemen bütün yemekler de kullanılan soğanın ve soğan suyunun birçok faydası bulunmaktadır. Kaynatılmış soğan suyunun faydalarını şu şekil de sıralayabiliriz;Kaynatılmış so...
Adet Söktürücü Soğan Kürü
Adet Söktürücü Soğan Kürü
Adet Söktürücü Soğan Kürü, Adet gecikmesi hemen hemen her bayanın doğurganlık döneminde yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Kadınlar normal de 28 günde bir adet görürler. Beklenen adetin zamanında gelmemesi durumuna adet gecikmesi olarak kabul ediliy...
Soğan Kürünün Zararları
Soğan Kürünün Zararları
Soğan Kürünün Zararları, Günümüzde oldukça fazla miktarda kullanılan soğan farklı şekillerde de tüketilmektedir. Her yemekte kullanılan ve anavatanı güneybatı olan soğan günümüzde kür olarak da tüketilmektedir. Soğan kürünün yararları kadar soğan kür...
Pişmiş Soğanın Faydaları
Pişmiş Soğanın Faydaları
Pişmiş Soğanın Faydaları, Soğan genellikle salata ve yemeklerde kullanılmaktadır. Hem sağlık açısından faydalı olup kişileri hastalıklardan uzak tutmaya yaramaktadır. Ayrıca pişmiş soğan ağrıları dindirmeye bir bir ilaç gibi olmaktadır. Ayrıca basımd...
İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik
İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik
İbrahim Saraçoğlu, Soğan kürü Hamilelik, Soğan yüce Allah'ın, şifa hazinesi olarak yaratmış olduğu muhteşem bir sebzedir. İçeriğinde neredeyse insan vücudunun ihtiyaç duyduğu bütün vitamin ve mineraller vardır. Sayısız hastalığın önlenmesinde ve teda...
Soğan Kabuğu
Soğan Kabuğu
Soğan kabuğu, çeşitli hastalıkların tedavisinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Örneğin soğan kabuğu kalp damar sistemi için çok faydalıdır. Soğan kabuğunu çay gibi demleyip içmek gerekir. Soğan kabuğunun faydalarıVücudun bağışıklık sistemini güçlen...
Soğan Kabuğu Suyu
Soğan Kabuğu Suyu
Soğan kabuğu suyu, aslında birçok kişi bilmese de son derece faydalı bir bitkisel maddedir. Birçok derde deva olan bu bitkisel ürünü birçok insan evinde yaparak tüketmektedir. Hemen hemen vücudun her yerinde farklı faydalar sağlayarak kişiye şifa ve...
Soğan Alerjisi
Soğan Alerjisi
Soğan Alerjisi, denildiği zaman ilk akla gelen çiğ soğan alerjisidir. Aslında çiğ soğan kadar pişirilmiş soğanda bazı durumlarda kişilerde alerjik tepkilere yol açabilir. Bu nedenle kişilerin beslenmek amaçlı tükettiği besinlerden birine veya birkaçı...
Soğan Çeşitleri
Soğan Çeşitleri
Soğan Çeşitleri, Oldukça fazla besin değerine sahip olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketimi gerçekleşmektedir. Sonbahar mevsimi itibariyle kışa hazırlık olsun diye, çuvallar dolusu soğan stok oluştururuz. Mutfaklarım...
Soğan Bal Karışımı
Soğan Bal Karışımı
Soğan bal karışımı, özellikle kış aylarında grip hastalığında, öksürükte tavsiye edilen etkili bitkisel çözüm yollarından biridir. Bu oldukça kolay hazırlanan, pratik bir yöntemdir. Bazı uzmanlar bu karışımın penisilinden bile etkili olduğunu belirti...
Miyom İçin Soğan Kürü
Miyom İçin Soğan Kürü
Miyom için soğan kürü, uygulamak, küçük ve orta ebatlı olan miyomlarda yarar sağlayacaktır. Miyomlar doğurganlık çağında gelen her 5 kadından birinde meydana gelen tümörlerdir. Bunlar kadınlar genelde kanser riski taşımazlar. İç üreme organlarının bu...
Soğan Kavurma
Soğan Kavurma
Soğan Kavurma, Soğan, soğangiller ailesinden olup, güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda da antibiyotiktir. Kuru soğan, potasyum, folik asit ve antioksidan besinler açısından zengindir. Yumrusu ve yeşil yapraklı kısımları yemeklere hoş bir aroma ver...

 

Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları
Adet Söktürücü Soğan Kürü
Soğan Kürünün Zararları
Pişmiş Soğanın Faydaları
İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik
Soğan Kabuğu
Soğan Kabuğu Suyu
Soğan Alerjisi
Soğan Çeşitleri
Soğan Bal Karışımı
Miyom İçin Soğan Kürü
Soğan Kavurma
Soğan Zarı
Omurilik Soğanı
Kulak Ağrısına Soğan Suyu
Soğan Salatası
Beyaz Soğan
Mor Soğan
Soğan Ekimi
Adet Düzensizliği İçin Soğan Kürü
Lale Soğanı Nasıl Saklanır
Soğan Doğrama
Kist İçin Soğan Kürü
Kırmızı Soğan
Soğan Tansiyonu Yükseltirmi
Ahmet Maranki Soğan Kürü
Soğan Yağı
Frenk Soğanı
Karamelize Soğan
Soğan Mildiyösü
Popüler İçerik
Soğan Zarı
Soğan Zarı
Soğan zarı, soğanın dış tabakasında bulunan, iç yüzeylerinde olan bir yapıdır. Bunu midenin öğütmesi oldukça güçtür. Severek tüketilen, sağlığa oldukç...
Omurilik Soğanı
Omurilik Soğanı
Omurilik soğanı insan vücudunda son derece hassas ve son derece önemli bölgelerden biridir. Bu bölge oldukça hassas olduğu için son derece güçlü kasla...
Kulak Ağrısına Soğan Suyu
Kulak Ağrısına Soğan Suyu
Kulak ağrısına soğan suyu, kulak ağrısı değişik nedenlerden ortaya çıkabilir. Bunun için kullanılacak soğan suyu, ağrının dindirilmesinde oldukça olum...
Soğan Salatası
Soğan Salatası
Soğan salatası, Soğan çoğu hastalığa iyi gelen bol şifa deposu bir sebzedir. Soğan hemen hemen bütün yemeklerde kullanıldığı gibi böreklerde ve salata...
Beyaz Soğan
Beyaz Soğan
Beyaz soğan, Oldukça yüksek besin değeri olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketilmektedir. Mutfakta olmazsa olmazlardandı...
Mor Soğan
Mor Soğan
Mor soğan, soğangillerden bir cinsi olarak başta yemekler olmak üzere salatalarda ve börekler dede kullanılmaktadır. Soğan hemen her yerde yetişebilir...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları
Adet Söktürücü Soğan Kürü
Soğan Kürünün Zararları
Pişmiş Soğanın Faydaları
İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Nisan - 2019