Antep usulü soğan dolması nasıl yapılır, tarifini verir misin?

Güneydoğu Anadolu'nun enfes lezzetlerinden biri olan Antep usulü soğan dolması, hem görünümü hem de tadıyla sofraları şenlendiriyor. Özenle hazırlanan baharatlı iç harcı ve kendine özgü pişirme tekniğiyle bu tarif, geleneksel tatları modern mutfaklarda yaşatmak isteyenler için rehber niteliğinde.

19 Kasım 2025

Antep Usulü Soğan Dolması Tarifi


Malzemeler:

  • 10-12 adet iri kuru soğan
  • 500 gr kıyma (kuzu-et karışımı)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Yarım demek maydanoz
  • 1 litre sıcak su

Yapılışı:


  • Soğanların tepesini kesip, kabuklarını soyun. Soğanları kaynar suda 10-15 dakika haşlayın. Yumuşayan soğanların iç katmanlarını çıkararak dolmalık hazır hale getirin.
  • Pirinci yıkayıp süzün. Maydanozu ince ince doğrayın.
  • Kıymayı derin bir kaba alın. Üzerine pirinç, salçalar, baharatlar, zeytinyağı ve maydanozu ekleyip iyice yoğurun.
  • Hazırladığınız harçla soğanların içini doldurun. Ağzını kapatmadan, hafif açık bırakın.
  • Dolmaları tencereye sıkı bir şekilde dizin. Üzerine sıcak suyu ekleyin.
  • Kapağını kapatıp kısık ateşte 45-50 dakika pişirin.
  • Pişen dolmaları ocaktan alıp 10-15 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.

Püf Noktaları:


  • Soğanları haşlarken çok yumuşamalarına izin vermeyin, aksi halde dolma yapmak zorlaşır.
  • Dolmaları pişirirken tencerenin dibine domates dilimleri yerleştirebilirsiniz.
  • Geleneksel Antep usulü için baharatları eksik etmeyin.

Servis Önerisi:

  • Sıcak olarak yoğurt veya sarımsaklı cacık eşliğinde servis edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;