Güveçte arpacık soğan nasıl pişirilir?

Zeytinyağının aromasıyla karamelize olan arpacık soğanların yumuşacık dokusu, güveçte slow cooking yöntemiyle mükemmel bir lezzete dönüşüyor. Taze kekik ve sarımsakla zenginleşen bu nefis tarif, hem ana yemeklere eşlik ediyor hem de tek başına bir şölene dönüşüyor.

19 Kasım 2025

Güveçte Arpacık Soğan Tarifi


Malzemeler:

  • 500 gr arpacık soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı et suyu veya sıcak su
  • 1 dal taze kekik veya 1 çay kaşığı kuru kekik
  • 2 yemek kaşığı sirke (isteğe bağlı)

Hazırlık Aşaması:


  • Arpacık soğanların dış kabuklarını soyun ve kök kısımlarını kesin
  • Soğanları 2-3 dakika kaynar suda bekletin (bu işlem daha kolay soyulmalarını sağlar)
  • Sarımsakları ince ince doğrayın

Pişirme Yöntemi:


  • Güveç kabını orta ateşte ısıtın ve zeytinyağını ekleyin
  • Arpacık soğanları güvece ekleyip 5-6 dakika kavurun
  • Şekeri ekleyip soğanlar hafif karamelize olana kadar 2 dakika daha pişirin
  • Sarımsak, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın
  • Et suyunu veya sıcak suyu ekleyin, kaynamaya bırakın
  • Ocağın ateşini kısıp kapağını kapatın
  • 30-35 dakika soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirin
  • Son 5 dakikada kekik ve isteğe bağlı sirkeyi ekleyin

Püf Noktaları:

  • Soğanların eşit boyutta olması pişme süresini dengeler
  • Karamelizasyon işlemi soğanlara hoş bir tat verir
  • Et suyu kullanırsanız daha lezzetli olur
  • Dilerseniz pişirme sonuna 1-2 yemek kaşığı bal ekleyebilirsiniz

Servis Önerisi:

  • Sıcak olarak et yemeklerinin yanında
  • Pilav üzerinde garnitür olarak
  • Yoğurtla birlikte meze olarak

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;