Ekşili soğan dolması tarifi nasıl yapılır?

Geleneksel lezzetler arasında özel bir yere sahip olan ekşili soğan dolması, hem görüntüsü hem de enfes tadıyla sofraları şenlendiriyor. Kıymalı iç harçla hazırlanan bu nefis dolma, limonun ferahlatıcı dokunuşuyla buluşarak benzersiz bir deneyim sunuyor.

19 Kasım 2025

Ekşili Soğan Dolması Tarifi


Malzemeler:

  • 8-10 adet orta boy kuru soğan
  • 250 gr kıyma (kuzu veya karışık)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım demek maydanoz
  • 4 su bardağı sıcak su

Yapılışı:


  • Soğanların tepesini kesip, kabuklarını soyun. Kaynar suda 5-10 dakika haşlayarak yumuşamalarını sağlayın.
  • Haşlanan soğanların içlerini çıkararak dolmalık hazır hale getirin.
  • Bir kasede kıyma, yıkanmış pirinç, salçalar, baharatlar, ince kıyılmış maydanoz ve zeytinyağının yarısını karıştırarak iç harcını hazırlayın.
  • Hazırladığınız iç harci soğanların içine doldurun.
  • Dolmaları tencereye dizin, üzerine limon suyu ve kalan zeytinyağını ekleyin.
  • Sıcak suyu ekleyip, dolmaların üzerine kapak olacak şekilde tabak kapatın.
  • Kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
  • Piştikten sonra 15-20 dakika dinlendirip servis yapın.

Püf Noktaları:


  • Soğanları haşlarken fazla yumuşatmamaya dikkat edin, aksi halde dolma yapmak zorlaşır.
  • İç harcına 1 çay kaşığı toz şeker ekleyerek ekşi tadını dengeleyebilirsiniz.
  • Pişirme suyuna 1-2 diş sarımsak eklemek aromasını zenginleştirir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;