{ "title": "Yeşil Soğan", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/yesil-sogan.jpg", "date": "21.01.2024 22:05:51", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Yeşil soğan, hemen hemen yer yerde, her yörede, evde bile yetişebilen şifa dolu bir sebzedir. Yemekler de salatalar da kullanılan, çiğ olarak da yenilen bir bitkidir. Yeşil soğanın en uygun dikilme zamanı bahar aylarının başlarında olur. Kış dikimlerinde ise kış bahçeleri ve seralar da dikim olursa iyi bir verim alınabilir. Çünkü sera gibi yerler de sıcaklık farkları olmayacağı, dengeli sıcaklık kolay yapılabileceği için nemi yüksek tutarak yeşil soğan üretiminden yüksek verim alınacaktır.

Yeşil soğan ekimi aylar ılıman bölgelerde nisan ayı başı, don ve soğuk bölgeler ise mayıs ayının sonu soğan dikimine uygun dönemlerdir. Yeşil soğanın sulaması ekim yapıldıktan sonra haftada en fazla üç defa olacak ve toprak nemli kalacak şekilde olmalıdır. Eğer çok sulu bırakılırsa yeşil soğanın tohumu olan arpacık bayatlar hatta çürümeye başlar. Sulama için en uygun saatler sabah güneşin ilk doğduğu zamanlar veya akşam serinliğinde sulama yapılması yetişme açısından en uygun zamanlardır.

Yeşil soğanın; evde saksıda dikimi çok kolay ve çabuk verim alabilirsiniz. Yeşil soğanın tohumunu yani arpacık alıyoruz. 3-4 saksı için 200 gram arpacık yeterlidir. Altında kapağı bulunan bir saksının tabanını ufak çakıl taşlarıyla döşeyip, üstüne yeşil soğan için verimli olan çiçek toprağıyla dolduruyoruz. Arpacık boyutunun 2-3 kadar derinliğe ekip, soğanların yeşerecek bölümü yukarıya bakmalı. Üstüne toprakla doldurup nemli kalacak şekilde suluyoruz. Çok fazla sulama yapmamaya dikkat etmek gerekir. Düzenli bir şekilde soğanlara bakarsak en fazla 1 hafta içerisinde yenecek duruma gelirler.

Bahçede veya sera da dikimi ise; dikilecek arazinin toprağını havalandırmak için çapalama yapıp, yabancı otlardan ve taşlardan temizlemek gerekir. Daha sonra sıra arası 15-20 cm, sıra üstü mesafesi 6-7 cm ve derinliği 2 cm olacak şekilde ekip sulamaya başlıyoruz. Sulama işlemi toprak nemli kalacak şekilde yapılmalıdır.

Yeşil soğanın faydaları nelerdir?
Yeşil soğan, yeşillikler içerisinde en çok tüketilen bir besin olup yararı çok fazladır. Düzenli tüketildiği takdirde insan sağlığına ve ağız tadına verdiği lezzet ile mucize bir bitkidir.
" } ] }