{ "title": "Taze Soğan", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/taze-sogan.jpg", "date": "21.01.2024 07:54:34", "author": "Ayşegül Duran", "article": [ { "article": "Taze Soğan, özellikle salatalarımızın vazgeçilmezi olan bir sebzedir. Aşçıların gözünden soğan besinsel değerinden ziyade tadı için kullanılan bir sebzedir. Taze soğan C vitamini içeren bir kaynaktır. Taze soğanın yeşil kısmı \"beta karoten\" içermektedir. Soğandaki \"adenozin\" adındaki madde kandaki pıhtılaşmayı önlemektedir. Bunu sonucu olarak da kalp krizi riskinin azalmasına yardımcı olmaktadır. Taze soğanın ayrıca HDL seviyesini artırdığı bilinmektedir. Taze soğanı sık tüketmek kan basıncını önlemede de etkili olmaktadır.

Soğanda bulunan sülfür bileşikleri nefes ve ağızda nahoş bir koku bırakmaktadır. Ellerden de kokusu uzun süre çıkmamaktadır. Ama iyi tarafı kanserojen maddeleri bloke etmesidir.

Soğan kullanımında sülfür maddesi göz nemi ile etkileşerek sülfürik asit oluşturduğundan göz yaşı oluşturmakta ve rahatsızlık verici maddeyi dışarı atmaktadır. Nezlede ise tıkanık olan burun kanallarını açar. Eskilerin yaptığı soğan ve baldan oluşan karışım etkili bir öksürük ilacı olmaktadır.

Soğanı çiğ tüketmek şişkinlik ve gaza sebebiyet verebilmekte, migrene yol açabilmektedir. Bu rahatsızlıkları olmayanlar soğanı rahatlıkla çiğ olarak tüketebilirler.

Taze soğanın faydaları nelerdir?
Taze soğanın zararları nelerdir?
" } ] }