{ "title": "Soğan Zarı", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/sogan-zari.jpg", "date": "19.01.2024 12:13:30", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Soğan zarı, soğanın dış tabakasında bulunan, iç yüzeylerinde olan bir yapıdır. Bunu midenin öğütmesi oldukça güçtür. Severek tüketilen, sağlığa oldukça yararlı olan soğanın yapısında mutlaka bulunur. İçeriğindeki iyot, fosfor, A, B, C vitaminleri, silis gibi besin maddeleri nedeniyle doğal bir antibiyotik olarak tanımlanan soğan, romatizma ağrılarından, prostat, kan şekerini düşürme, kanserden koruma, karaciğer ve bağırsakların temizlenmesi, zayıflama, iştah açma, yağlı beslenmenin etkisini azaltma gibi sayısız faydaya sahiptir. Ancak bazen tüketildiğinde olumsuz neticelere sebep olabiliyor. Bu etkisi soğan zarı yüzünden kaynaklanıyor. Pek çok insanın soğan yedikten sonra mide ağrısı yakınması olabiliyor. Soğan sadece bu konuda zararlı etkiye neden olabilir. Bunun dışında sağlık açısından yararlı bir besindir. Soğan zarı ayni zamanda bitki hücresinin incelenmesi sırasında deneylerde kullanılan bir yapıdır. Böylece bitki hücresinin kısımları incelenebilir.

Soğan zarı hangi etkiye neden olur?

Soğan zarı yapı itibarıyla lifli bir besindir. Bu nedenle bağırsaklardaki gazı arttırmakta ve dolayısıyla sindirim ve mide sorunlarına neden olmaktadır. Midede hem yanmaya hem de ekşimeye neden olan soğan zarıdır. Ancak mideyi tahriş edici etkisi yoktur. Bu tür yakınması olan kişilerin soğan tüketirken soğan zarını çıkarıp tüketmesi tavsiye edilir.

Soğan gerek kendisinin tüketilmesi gerekse suyu ile hazırlanan kürler yardımıyla çeşitli sağlık sorunlarına, zayıflamaya, adet düzensizliklerine iyi gelir. Eğer soğan tüketimiyle mide sorunları yaşanıyorsa, mutlaka soğan zarı ayıklanmalıdır. Bu şekilde soğanın yararlı etkilerinden herkes faydalanabilir.
" } ] }