{ "title": "Soğan Yahnisi", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/sogan-yahnisi.jpg", "date": "18.01.2024 23:42:31", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "Soğan yahnisi, Gaziantep yöresinde yoğunluk gösteren bir yemek çeşididir. Özellikle arpacık soğanla yapılan yemek tercihe göre kuzu eti yahut tavuk etiyle yapılabilir. Tavuklu yapıldığı zaman istenilen sebzeler ile de tatlandırabilir. Soğanın çoğunlukta olduğu yemeğin özelliği soğanların doğranmadan bütün olarak kullanılmış olmasıdır. Yine tercihe göre etli yahnide içerisine nohut yerine bezelye de konulabilir.

Etli soğan yahnisi malzemeleri
Etli Soğan Yahnisi Nasıl Yapılır?

Nohutlar ıslatılıp haşlanır. Bir tavada yağ ile etler kavrulur. 1 yemek kaşığı salca eklenip 2 dakika daha kavrulur. Suyu ilave edilir ve pişmeye bırakılır. Soğanlar soyulur, etler pişmeye başladığında bütün olarak yemeğe katılır. Yeşil biberlerde küçük doğranıp eklenir. Soğanlar da pişmeye başlayıp yumuşadığında haşlamış nohutlar ilave edilir. En son domatesin kabukları soyulup küp-küp doğranır yemeğe katılır. Tuzu, karabiberi, kırmızı biberi, istenilen ekşilikte olacak kadar limon suyu ve nar pekmezi de konularak 5 dk. Daha kaynatılır. Servis aşamasında üzeri maydanozla süslenebilir.

Tavuklu soğan yahnisinin Malzemeleri
Tavuklu Soğan Yahnisi Nasıl Yapılır?

Tavuk eti kuşbaşı gibi doğranır. Tencereye yağ koyulup kızdırılır. Kızan yağa tavuk eti eklenip 4 dakika kadar karıştırılarak sotelenir. Patatesler soyulup küp küp, havuçlar halka şeklinde doğranır. Soğanlar soyulup yıkanır. Kavrulan tavuk etinin üzerine doğranmış havuç ve patates eklenip kavurmaya devam edilir. Salçası eklendikten sonra arpacık soğanlar da eklenir. Birkaç kez tavada karıştırdıktan sonra üzerine sıcak su eklenir. Baharatları da atılıp kapağı kapatılır. Orta ateşte 20-25 dakika pişirilir. Servis aşamasında maydanoz ve dereotu ile süslenebilir.
" } ] }