{ "title": "Soğan Tozu", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/sogan-tozu.jpg", "date": "19.01.2024 17:41:07", "author": "İskender ŞEVKAY", "article": [ { "article": "Soğan tozu, kuru soğan ya da taze soğan kullanılarak kurutulup imal edilen ve imalat neticesinde elde edilen ürünün öğütülerek toz haline getirilmiş şekline soğan tozu denir. Taze soğanlar bünyelerinde kurutulmadan evvel yüzde 91 miktarında su barındırır. Kurutma ile elde edilen taze soğan ürünündeki su miktarı çok aşağı seviyelere çekilir. Kurutma neticesinde 12 kilo soğan kullanılarak sadece ve sadece 1 kilo soğan tozu elde edilir. Kurutma işlemi sırasında mamüldeki su buharlaşarak yalnızca soğanın özü kalır. Bu nedenledir ki bu soğan tozunda besin değerleri açısından özellikle Karbonhidrat, protein, vitamin, yağ miktarları epeyce yukarılara çıkmıştır.

Soğan tozunun kullanıldığı yerler

Tavuk, et ve köfte harçlarında, hazır çorbaların karışımında, mantı içerisinde ve katkılı un gibi akla gelebilecek birçok yerde kullanılabilir.

Soğan tozunun faydaları nelerdir?

Soğan tozu taze ürünün gerekli ön işlemlerden sonra kurutularak imal edilmiş haline denilir. Kurutma neticesinde kurutulan üründeki suyun buharlaşması sonucu ürünün özü kalır ve saf kuru soğan içerisindeki besin değerleri etken maddeler, vitaminler, taze doğal haline göre çok daha yüksek olur. Buna benzer olarak aynı çoklukta taze soğan tüketme ile kuru soğan tüketme arasında da besin değer miktarı açısından farklılık vardır ama yarar açısından ise özel durumlar haricinde, taze soğan neye faydalı ise kuru soğanda aynı durumda faydalıdır denilebilir.
" } ] }