{ "title": "Soğan Tohumu", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/sogan-tohumu.png", "date": "21.01.2024 14:39:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Soğan tohumu, çeşitli türdeki soğanlar için üretilir. Soğan tohumunun üretilmesi için, iki yıl süreyle çalışmak gerekir. İyi kaliteli, çimlenme etkisi fazla tohum elde edilmesi önemlidir. Toprağın işlenmesi, ekim yapılması, dikim ve sulamanın olması, gübreleme, yabancı otla mücadele edilmesi, hastalıklarla ve zararlılarla en şekilde mücadele edilmesi, hasadın ve depolanmanın yapılması için bilgi birikiminin tam olması gerekiyor.

Soğan tohumu üretilmesi için, ilk yılda ekilen tohumlardan baş soğanlar üretilir. Tohumların kaliteli olması için, yaklaşık 6-8 cm çapında olan hastalıkları olmayan soğanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Başarılı soğan tohumu üretimi için, en önemli aşama baş soğan üretimi gelir. Baş sopanın hasadının yapılması, bunların kalibrasyonu, kasalanması özenle yapılmalıdır. Baş soğanın hasat edilmesinin ardından depolarda dikime kadar bekletilir.

Soğan çiçeğinin tozlanması böcekler tarafından olduğundan, soğan çeşitleri arasındaki mesafe en az 2000 mt olacak şekilde daha önceki yılda yetiştirilen baş soğanlar dikilir. Bu şekilde edilen soğan tohumların hasadından sonra, tohumların içindeki neme uygun şekilde olacak şekilde kurutulur. Bunlar makinelerden geçirilir ve soğan tohumu elde edilmiş olur.

Soğan tohumu çeşitli türlerde üretilebilir. Her birinin ürün verme miktarı, ekimi, depo edilme süresi farklı olabilir. Bunlar kışlık soğan türünde, tatlı soğan, sulu soğan gibi türlerde yetiştirilebilir. Genellikle tohumdan baş verme özellikleri olur. Kabuk renkleri kırmızı, sarı, beyaz renkte olabilir. Ekim dönemi çoğunlukla ilkbaharda olur. Soğan tohumu iyi bakım koşulları uygulanırsa, dekar başına 8-10 ton ürün verebilir.
" } ] }