{ "title": "Soğan Mildiyösü", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/sogan-mildoyosu.jpg", "date": "20.01.2024 05:53:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Soğan mildiyösü, (Peronospora desructor Berc.) Arpacık ya da kuru soğan katmanları arasında hastalık etmeni misel şeklinde olur. Yaprakların ve tohumların içinde gelişerek fungus konidiofor meydana getirir. Açık renkli olan, uçlarında limon gibi konidileri olur. Bunların ölçüleri 18-30 X 37-72 mikron olur. Kış dönemini soğan yumruları içinde misel, hastalıklı olan yapraklarda oospor şeklinde geçirir. İlkbahar geldiğinde misel gelişmeye, oospor çimlenmeye başladığında, ilk bulaşma olur. Yapraklarda oluşan kondiler rüzgârla birlikte uzak yerlere taşınır. Eğer ıslak bir soğanın yaprağına yerleşirse, yaklaşık 1-1,5 saat içinde çimlenir. 16 derecede bulaşma, %70-80 kadar orantıda nem olur. Epidemi 18-20 derecede ve %90 orantıda nemde olur.

Soğan mildiyösü hastalık belirtileri nelerdir?

Soğan yapraklarının dibine ve ortasında klorotik çukurlaşma olur. Zamanla bunların orta kısımlarında beyazlaşma, menekşe rengi oluşur. Bunların üzeri mantarla alakalı tabakayla kaplı olur. Lekeler birbiriyle birleşir ve yaprağı kurutmaya başlar. Soğanın başında buruşma olur, bu süngerleşmeye döner. Hastalık erken başladığı ölçüde daha fazla yayılır ve ürün kaybı artar. Soğanların yumruları mildiyöye yakalanırsa, ambarda uzun süre saklanamaz. Çünkü zamanla yumruda yumuşama, çürüme gibi etkiler oluşur.

Soğan mildiyösü hangi bitkilerde görülür?

Bu hastalık özellikle soğanda etkili olur. Bunun dışında sarımsak bitkisi de bundan etkilenebilir.

Soğan mildiyösü mücadelesi

Hasat yapıldıktan sonraki bitki artıkları toplanmalı ve yok edilmelidir. Her sene hastalığın epidemi yaptığı alanlarda dayanıklı türler ekilmelidir. Soğan yetiştiriciliği yapılacağı zaman, genellikle rüzgârlı olan su tutmayan yerler tercih edilmelidir. Çiğ düşen alanlarda soğan yetiştiriciliği yapılmamalıdır. Bu hastalığın sıkça görüldüğü alanlarda yağmurlama sulamadan kaçınılmalıdır.
" } ] }