{ "title": "Soğan Kokusu", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/sogan-kokusu.png", "date": "21.01.2024 10:19:53", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Soğan kokusu, soğanın çiğ olarak tüketildiğinde daha belirgin şekilde ağız kokusuna neden olmasıdır. Yemeklerin ve salataların vazgeçilmez bir malzemesi olan soğan, içeriğindeki lif miktarı, vitaminler ve mineraller sayesinde sağlığın önemli bir koruyucudur. Ancak çiğ tüketilmek zorunda kalındığında, soğan kokusu herkesi rahatsız eder. Soğanın uzun süre ağız kokusuna neden olması içeriğinde bulunan kükürtlü bileşiklerden kaynaklanır. Çiğ tüketilen soğan sindirim sırasında kan dolaşımından akciğerlere kadar ulaşır. Bu durum nefes yoluyla ağız kokusunun oluşmasına neden olur. Bu kötü ağız kokusu soğanın çiğ tüketimini oldukça azaltmaktadır. Soğan seven kişiler, sağlığını düşünenler bu konuya çeşitli tedbirler almak isterler. Böyle yararlı bir besinin korkusuzca tüketilmesi gerekir. Pişirilen soğan ise böyle soğan kokusuna neden olmaz.

Soğan kokusunun önlenmesi için neler yapılabilir?

Çiğ soğan tüketildikten sonra yeşil çay içilmesi, limon suyu ile ağzın çalkalanması, gerekirse limonata içilmesi, ağızda maydanoz çiğnenmesi, süt içilmesi, karanfil çiğnemek gibi önlemler soğan kokusu nedeniyle oluşan ağız kokusuna da engel olabilir. Çiğ soğanı daha akşamları tüketmek de bir çare olabilir. Bu süreçte toplum içine çıkılmadığı için soğan kokusu fazla rahatsızlık vermez. Böylece soğanın yararlı etkilerden faydalanmak mümkün olur. Soğan tüketildikten sonra dişlerin fırçalanması, ağzın iyice temizlenmesi de yararlıdır.

Soğan besleyici olduğu kadar, diğer besinlerin lezzetini arttıran bir gıdadır. Bu yüzden insanların soğan tüketmekten vazgeçeceklerini düşünmüyoruz. Bu yüzden sopan kokusunu azaltacak önlemlerin uygulanmasını öneririz.
" } ] }