{ "title": "Soğan Dolması", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/sogan-dolmas.jpg", "date": "19.01.2024 00:26:34", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Soğan Dolması, geleneksel dolmalar arasında yer alan ve gerek ana yemek tadında gerekse ara sıcak lezzetinde Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan soğan dolmasını sizlerde özel günlerinizde menünüzün içine alarak misafir ve sevdiklerinize ilgi ekici olmasının yanı sıra leziz ikramlar sunabilirsiniz. Dolma tarifleri arasında sıklıkla adı geçen ancak denemeyi pek düşünmediğiniz soğan dolmasını sizler için hazırladığımız tarif doğrultusunda kolaylıkla hazırlayarak bu eşsiz lezzetten sevdiklerinizi ve kendinizi mahrum etmeyerek şahane bir dolma şöleni yaşatabilirsiniz.

Soğan Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
Soğan Dolması Sosu için
Soğan Dolması Nasıl Yapılır?

Soğan dolması hazırlığımıza ilk olarak 10 adet kuru soğanın kabuklarını soyarak başlayalım. Ardından kabukları soyulan soğanları tam orta kısmından düzgün bir şekilde keserek iki parçaya ayıralım. Ardından uygun bir tencereye ortadan ikiye kesilmiş soğanları alarak soğanların üzerini 2 parmak aşacak kadar su, tuz ve üzüm sirkesi ilave ederek tencereyi ocağa koyup soğanlar hafifçe yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Haşlanmakta olan soğanlar istenilen yumuşaklığa geldiğinde tencereyi ocaktan alarak haşlama suyunun içinden soğanları bir delikli kepçe yardımıyla çıkartarak iyice soğumalarını sağlayalım.

Soğanlar soğurken bizde soğan dolmamızın iç harcını hazırlamak için karıştırma kabımıza ilk olarak ıslatarak bol suda yıkayarak süzdürdüğümüz yarım su bardağı pirinç, kıyma, minik doğranmış domatesler, ince kıyılmış kuru soğan, yarım çay bardağı zeytinyağı ilave edelim. Ardından iç harcımızı tamamlamak için üzerine 1 er çay kaşığı kimyon, karabiber, kırmızı pul biber, kuru nane, domates salçası ve biber salçası ekleyerek tekrar iç harcımızı hafifçe karıştıralım. İç harcımızın son aşaması olarak üzerine birer tutam ince kıyılmış dereotu, maydanoz, taze nane ve yeteri kadar tuz ilave ederek iç harcımızı iyice karıştırarak hazır hale getirelim. Diğer yanda haşlayarak soğumaya bıraktığımız soğanları yaprak şeklinde ayırarak hazırladığımız iç harçtan koyarak dolma şeklinde katlayarak tencereye dizelim. Tüm iç harç ve haşlanmış soğanlar sona erene kadar aynı şekilde sararak tencereye dizelim.

Soğan dolmasının sosu için uygun bir tavaya tereyağı ilave ederek erimesini sağlayalım. Eriyen yağın üzerine domates salçası ekleyerek salçanın kokusu çıkıncaya kadar kavuralım. Üzerine kırmız pul biber, karabiber ve kuru nane ilave edip yağı kızdırarak soğan dolmamızın üzerine gezdirerek döktükten sonra dolmaları ocağa koyarak dolmalar yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra ocaktan alarak sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }