{ "title": "Soğan Böreği", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/soga-boregi.jpg", "date": "20.01.2024 10:05:57", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Soğan böreği, iç harç olarak değişik börek çeşitlerini sevenler için kolay bir tarif. Sadece soğan kavurmasıyla yapılan böreğin lezzeti kıymalı börekle eş değer. Tercihe göre iç harca farklı ve bol baharat atılabilir. Açma hamurdan yapıldığı gibi hazır yufka ile de yapılabilir. Tarifimiz tepsi böreği tarifi. Biraz uğraşmak isteyenler hazırlanan hamuru çarşaf böreği olarak da kullanabilirler. Çarşaf böreği olarak hazırlanmak isteyenler malzeme listesindeki margarini 1 bardak sıvıyağ ile değiştirmeliler.

Soğan böreği için gerekli malzemeler
İç harcı için
Soğan böreği nasıl yapılır?

Hamuru hazırlamak için geniş bir kabın içerisine sıvıyağ, yumurta, şeker tuz, sirke, su konulup karıştırılır. Alabildiğince un eklenip kulak memesi kıvamına gelecek şekilde yoğrulur. Oluşan hamur 30 adet beze şeklinde ayrılır ve yarım saat dinlendirilir. Bezeler dinlenirken böreğin iç harcı için, soğanlar soyulur ve küçük küçük doğranır. Tavaya yağ konup ısıtıldıktan sonra soğanlar eklenir. Orta ateşte yavaş yavaş kavrulur. Tuzu, karabiberi, pul biberi atılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.

250 gr margarin bir tavada eritilir. Hamur bezeleri bir servis tabağı büyüklüğünde açılır. Üzerlerine margarin sürülür. 15 adet olacak şekilde üst üste konur. Diğer bezelerden de aynı şekilde araları yağlanmış 15 kattan oluşan bir hamur elde edilir. 15 katdan oluşmuş iki grup hamur buz dolabında 15-20 dk. Dinlendirilir. Hamurlardan biri, tepsi büyüklüğünde açılır ve yağlanmış fırın tepsisine iyice yayılır. Üzerine soğanlı harç eşit şekilde yayılır. Diğer 15 katlı yağlı hamur bezesi de aynı büyüklükte açılıp soğanlı harcın üstü kapatılır. Kalan yağ eğer donmuşsa ısıtılır ve böreğin üzerine sürülür. Börek fırına konmadan önce kare şeklinde kesilir. Üzeri kızarıncaya kadar önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirilir.
" } ] }