{ "title": "Soğan Alerjisi", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/sogan-alerjisi.jpg", "date": "19.01.2024 02:21:15", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Soğan Alerjisi, denildiği zaman ilk akla gelen çiğ soğan alerjisidir. Aslında çiğ soğan kadar pişirilmiş soğanda bazı durumlarda kişilerde alerjik tepkilere yol açabilir. Bu nedenle kişilerin beslenmek amaçlı tükettiği besinlerden birine veya birkaçına vücudun olumsuz reaksiyon sergilemesine alerji adı verilir. Tüketilen besinler nedeni ile meydana gelen pek çok alerji çeşidi vardır. Bu alerjilere örnek verecek olursak soğan alerjisi bu reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Soğan alerjisinin bir kişide olması halinde bu kişinin vücudu sağanda bulunan proteine karşı anormal reaksiyon vermektedir. Vücut kendisi için zararlı saydığı ve alerjiye neden olan proteini zararlı bir öge olarak tanımlayarak o maddeye karşı savaş açarak yıkmaya çalışır. Bu durumda sebzelere karşı üretimi yapılan antikor IgE adı verilmektedir. Bahsedilen bu ilginç olaydan vücut kendini savunabilmek için deri, yemek borusu ve midede gereğinden fazla histamin oluşturulmaktadır. Vücut gereğinden fazla üretilen histamine aşırı tepki vermesinin yanı sıra kişide deride kızarıklık, gözlerde sulanma, boğazda tahriş ve hapşırma gibi tepkilere rastlanır. Bu rahatsızlıkların genel adı ise alerjik reaksiyonlar olarak tanımlanır. Soğan alerjisinde özellikle pişmiş soğanın yanında çiğ soğan alerjisi kişilerde çok daha fazla etkilere neden olmaktadır. Öte yandan adı geçen soğan alerjisi farklı alerji türlerine oranla daha sık rastlanan bir alerji çeşidi değildir.

En Fazla Rastlanan Soğan Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Soğan alerjisinin belirtileri yalnızca deride meydana gelen çıban veya kızarıklık halinde deride kalmaya devam ederse kortizon veya merhem şeklinde steroid içerikli ilaçların soğan alerjisi tedavisinde kullanımı uygun olacaktır. Ayrıca kişinin soğan alerjisine yatkınlığı önceden saptanmış ise yanında kesinlikle antihistamin bulunmalıdır. Çünkü ansızın gelebilecek bir alerji halinde vakit kaybetmeden yanında bulundurduğu antiistamini almalıdır. Soğan alerjisinde alerjisi olan kişilerin soğanın vermiş olduğu olumsuz etkilere maruz kalmamaları için beslenme şekillerine soğanı pişmiş veya çiğ olarak dahil etmemelerinde kendi sağlıkları açısından fayda vardır.
" } ] }