{ "title": "Safran Soğanı", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/safran-sogani.jpg", "date": "19.01.2024 16:14:56", "author": "orhan özaslan", "article": [ { "article": "Safran Soğanı, Safran (Crocus Sativus) soğanlı bir bitkidir. Soğan çapları 2-4 cm'dir. Soğanlar küremsi ve hafif basık olup ağ şeklinde kabuklarla sarılmıştır.

Yapraklar dar buğday yaprağına benzemektedir. Eylül -Ekim aylarında açan çiçekler açık viole rengindedir. Çiçeğin içindeki erkek sapları beyaz tepesi sarı renktedir. Dişi organ 3 parçalı olarak uzayan portakal sarısı renginde olup, faydalanılan kısmı bu kısmındadır.

Safran ülkemizde çok eskiden beri yetiştirilen ilaç, baharat ve boya bitkisidir. Safranbolu, Tokat, İstanbul, İzmir, Adana ve Şanlıurfa da civarlarında yetiştirilen safran günümüzde sadece Safranbolu Davut obası olarak bilinen köyde dar bir alanda (3-4 dekarlık) yetiştiriciliği olarak yapılmaktadır.

Safranbolu'da tüketim daha çok aşure ve zerde yapımında ve lokum yapımında kullanılmaktadır. Safran soğanı dikimi son zamanlarda azalmıştır. Bu nun nedenleri ise;
Safran soğanlarının yer altı zararları da soğan üretimini azaltan unsurlarındandır. Bu zararlı ile şu an itibariyle mücadele yöntemi bilinmemektedir.
" } ] }