{ "title": "Kuru Soğanın Faydaları", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/kuru-soganin-faydalari.png", "date": "20.01.2024 05:34:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kuru soğanın faydaları, soğan içeriğinde bulunan A, B ve C vitaminleriyle, iyot, fosfor, silis, kükürt gibi yararlı maddelerle antibiyotik etkisi yapmakta ve hazmı kolaylaştırıcı etki göstermektedir. Kuru soğan kalp hastalıklarında, prostat sorununda, sinir zafiyetinde, pankreas tembelliğinde, cilt sorunlarında, mide zayıflığı, cinsel iktidarsızlıkta, idrar söktürücü olarak, ürenin dışarı atılması şeklinde yararlı etkiler yapmaktadır. Uzmanlar kuru soğanın vücuttan fazla tuzu attığını, pankreasın işlevini yapmasını sağlayarak, insülin ifrazatının artmasını sağlamakta ve dolayısıyla kan şekerini düşürdüğünü belirtmektedir.

Kuru soğanın çok tüketildiği ülkelerde kanser türleri de daha az görülmektedir. Bağırsakları ve karaciğeri dezenfekte eden kuru soğan, vücuttan zehirleri temizlemekte, bağırsak kurtlarını dökmekte ve besinlerin zararlı etkilerini önlemektedir. Bu kadar yararlı etkisine rağmen ağız kokusuna neden olan bu sebzenin etkisinin azaltılması için, yedikten sonra ekmek kabuğu ya da maydanoz tüketilmesi yeterli gelmektedir. Ayrıca kuru soğanın patatesten olumsuz etkilenmemesi için, bunların ayrı yerlerde korunması gerekir. Çünkü ev hanımlarının önemli bir alışkanlığıdır bu, yani patates ve soğanı aynı yerde saklamak. Kuru soğan patates nedeniyle nemlenmekte ve kolayca yumuşamaktadır.

Kuru soğanın faydaları arasında vücudun savunma sistemini güçlendirme bulunur. Bu sayede öksürük, soğuk algınlığı, gastrit, bronşit gibi çeşitli enfeksiyon hastalıklarına karşı korunmayı sağlar.

Düzenli olarak soğan tüketilirse, kandaki kötü kolesterolü, yüksek tansiyonu düşüren etkisi vardır. Bunun yanında iyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Özellikle yağlı bir beslenme sonrasında kolesterolün yükselmesini, kanın pıhtılaşmasını önler. Bu nedenle herkese yağlı yemeklerin yanında kuru soğan yemelerini tavsiye edebiliriz.

Kuru soğan midevi bir besindir. Hem iştahı arttırır hem de sindirimi kolaylaştırıcı etki yapar. Bunun dışında müshil yapıcı etkisi de vardır.

Kuru soğan suyu zinde kalmaya yardımcı olur. Özellikle yorgunluğa neden olan aktivitelerden sonra soğan tüketimi yeniden zindelik kazanmanıza yardımcı olur. Tüm dünyada soğanın bu etkilerinden faydalanmak için önlemler alınır. Fransızlar her sabah soğan tüketirken, Araplarda sağlıklı ve genç kalmak için, soğan suyu ve bal karışımını tüketirler.

Kuru soğan aynı zamanda kalbin dostu besinlerden biridir. Bu yararlı etkisi eski çağlardan beri bilinmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalarda ise kalbi güçlendirici olduğu, koroner damarları genişlettiği belirtilmektedir. Dolaşım bozukluğunu gidermekte, kan basıncını düşürmektedir. Kuru soğanın faydaları saymakla bitmez. Bu nedenle beslenmede mutlaka bu sebzeye yer verilmelidir.
" } ] }