{ "title": "Frenk Soğanı", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/frenk-sogani.jpg", "date": "19.01.2024 14:06:08", "author": "Tayfur BITEN", "article": [ { "article": "
Frenk Soğanı (Chives), Salatalarda, yumurtalı-mantarlı-etli yemeklerde veya peynir baharatı olarak kullanılır. Soğan aroması verir, fakat sıradan soğanın aksine ağızda ekşimsi bir tat uyandırmaz. Zambakgiller ailesinden olan biçme soğan saçak köklü yapıya sahip bir bitkidir. Anavatanı Orta Asya olan bu bitki, ılıman bölgelerin vazgeçilmez baharatıdır. Uçucu yağlar ve C vitamini bakımından çok zengindir.

Frenk soğanı ince uzun, zarif yaprakları ve hafif, narin tadı ile soğan ailesinin en küçük üyesinden biridir. Anavatanı Avrupa ve Kuzey Asya olan Frenk soğanı, Orta Çağ'da çok daha yaygın bir şekilde yetiştirilmeye ve tüketilmeye başlanmıştır. Geleneksel Fransız baharatlarının en önde gelenidir. Garnitür olarak da mükemmel bir tadı olur. Soğana (Birazcık da sarımsağa) benzeyen bir tadı ve hafif bir aroması vardır Frenk soğanı salata, çorba, sebzegiller, makarna, deniz mahsulleri, tereyağı ya da krem peyniri gibi birçok ürünü tatlandırmada ve tabak süslemelerinde de şahane görsel bir malzeme olarak kullanılabilir. Aynı zamanda demir ve vitamin içerdiğinden, yemeklere iştah açıcı olarak da ek olarak söylenebilir.

Ekim zamanı: Her mevsim (12 ay)

Yetiştirme yeri: Saksı, Bahçe, Pencere önü.

Özelliklerine göre: Saksıda da yetişen, Şifalı, Aromatik baharat, saksı tipi, geleneksel tohum.

Türü: Aromatik Baharat, Şifalı bitki.

Hasat sezonu: Dört mevsim de hasat sezonudur.
" } ] }