{ "title": "Arpacık Soğan", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/arpacik-sogani.jpg", "date": "20.01.2024 04:35:02", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Arpacık soğan, Ülkemizde soğan tohumuna yöreden yöreye farklı isimler verilir. Arpacık, gögür, kıska bunlardan bazılarıdır. Genellikle arpacık ismi kullanılmaktadır. Arpacık üretimi daha çok Marmara Bölgesinde Bursa ve çevresinde daha çok üretilir. Hatta Bursa'nın Karacabey ilçesi soğan ambarı olarak adlandırılır.

Arpacık üretiminde tohumu edilecek arazi uygun olması lazım. Humuslu killi topraklar arpacık üretimi için en uygun topraklardır. Tohum ekimi 3-4 ay öncesi toprak işlenmeli, toprak yabancı ot ve taşlardan temizlenmelidir. Arpacık üretimi için 150 cm eninde tahta hazırlanır, tahtalar arası mesafe 50 cm olmalıdır. Tahtaların içleri tırmıkla düzelterek, genellikle elle serpme şeklinde ekim yapılır. Ekimi Şubat-Mart ayları gibi ekilir. Ekildikten sonra zorunda olmadığı sürece sulama yapılmasına gerek yoktur. Yaz aylarında tahtalardan numune alınarak arpacık yumrularına bakılır. Alınan bu numuneler fındık büyüklüğünde olmuşlarsa küreklerin tersleriyle vurularak yapraklarından ayrılır. Yaz sıcakları ve sulamanın olmaması ile kurumalar başlar. Yapraklar iyice sararma yaptığında yumrular toprağın üstüne tırmık, çapa gibi tarım aletleri ile çıkarılır. 1-2 gün toprağın üstünde kurutulan arpacık iyice dolgun ve sert olurlar. Toplanan arpacık elekten geçirilerek fındık büyüklüğünde olanlar ayrılır ve soğan tohumu oluşur. Arpacığın tohum ekiminden sonra 5-6 ay sonra hasat zamanı gelir. Kuru havalarda yapılan hasat zamanı yapraklara bakılarak anlaşılır sararma yaptıysa hasat yapılır. Bir dekar alandan 2 tona yakın arpacık üretilir.

İyi arpacık tohumları nasıl olmalı

İyi arpacık tohumları elendikten sonra aynı boyda olmaları, aynı büyüklükte olmaları gerekmektedir. Diğer yönden bakıldığında arpacık soğanları sert olması, nemli veya küflü kokmamalı, beresi ve ezik olmamalı, çeşit ve renklerine uygun olmalıdır.

Arpacık soğanları tohum olarak kullanabileceği gibi tek başına yemek ve börekler de kullanabilir. Et yemekleri, salatalar, çorbalara, soslara ve yumurta ile kullanılır ve lezzet deposudur.

Arpacık soğanının faydaları nelerdir?

Arpacık soğanı içerisinde çok etkili bir antioksidan bulundurarak kanser ve kanser tehlikesinden vücudumuzu korur. Kemik erimesi ile ilgili sorunu olan hastalara kesinlikle tavsiye edilir. Kalori oranı düşük olup kilo aldırmaz. Karaciğer hastalığına iyi gelmektedir. Kalp dostu olup, felç ve diyabet riskinin oluşmasını engeller. Yağılan son araştırmalarda arpacık kadın hastalıklarında çok etkili bir ilaç olduğu da saptanmıştır.
" } ] }