{ "title": "Ada Soğanı", "image": "https://www.sogan.gen.tr/images/ada-sogani.jpg", "date": "20.01.2024 15:53:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Ada soğanı, zambakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yeşil ve beyaz damarlı çiçekleri, uzun şeritli yaprakları vardır. Yapraklarının altında olan soğan kısmı 2 kg kadardır. Oldukça acı ve zehirli olan bitkinin 7,5 gram kadarı insanı öldürebilir. İçeriğinde bulunan scillarena glikozidi nedeniyle taze olarak kullanılmaz. Çünkü zehirlenme ve kusma etkisi gösterir. Soğanındaki etli orta bölümü dilimlenir ve kurutulur. Daha sonra dövülerek toz şekline getirilir. Ev ilaçları için kullanımında oldukça dikkat edilmelidir. Ada soğanı idrar söktürücü etkiye sahiptir. Özellikle kalp hastalarındaki vücut ödemini giderir. Azotemiyi azaltmaktadır. Ancak böbrek hastalarına tavsiye edilmez. Bunun uzun süre kullanımı albüminüri yapmaktadır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Uzunluğu yaklaşık 1 metreyi bulur. Bitkinin tohumları, kökü ve soğanı kullanılmaktadır. Tek türde olan bitki Akdeniz iklimine yetişir.

Ada soğanı yararlı etkileri nelerdir?
Ancak tıbbi dozların üstünde kullanılması halinde zehirlenme etkisi yapabilen bir bitki olduğundan, ada soğanı kesinlikle doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. Buna dikkat edilmezse, kusma ve bulantı, ishal gibi etkilere neden olabilir.

Ada soğanının kökü topraktan çıkarılınca, hamurla sıvanır ve fırında pişirilir. Daha sonra kabuğu soyularak, ağaç bıçakla ikiye ayrılır. Bunlar ipliklere asılarak gölgede kurutulur. Bundan sonra toz haline getirilerek, balla karıştırılır. Bu karışım ağrıyan bölgelere konulursa, şifa bulunur.

Ada soğanı ve biraz su hamurla pişirilerek yutturulursa, nefes darlığı başta olmak üzere, yorgunluk, göğüs, mafsal ve dalak ağrısına, akciğer sorunlarına, baş ve ayak ağrılarına iyi gelir. Özellikle siyatik ağrısına yararlıdır.

Ada soğanı zambak yağıyla ateşte pişirilir ve suyu ayak tabanına sürüldüğünde, yere basmadan yatılırsa erkekliğini yitiren kişilere yararlı olur.

Ada soğanı kökü sıtmaya, nezleye, nefes darlığına, iç yaralarına iyi gelir. Kökündeki saçaklar dövülerek yaraların üzerine konulursa, tedavi eder. Suyuyla un karıştırılarak içilirse karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.

Suyu içildiği takdirde mideye iyi gelir, rahim ağrısını geçirir, boğaz ağrısını dindirir. Müzmin öksürüğü keser, dalak şişmesine iyi gelir. Yılan sokan bir kişiye yedirildiğinde şifalı olur. Ada soğanı her zaman pişirilerek kullanılmalıdır.
" } ] }