Soğan, beslenmede büyük önemi olan, taze ve kuru olarak tüketilen bir besin kaynağıdır. Günümüzde kurutma sanayinde de yaygın bir şekilde hazır yiyeceklerin içerisinde de kullanılmaktadır. Sağlık açısından faydaları azımsanmayacak kadar fazladır. Ciddi hastalıklara yakalanma olasılığını büyük oranda azaltır. Özellikle iltihap ile alakalı hastalıklara karşı faydalıdır.
Keskin bir kokuya sahip olduğu için çoğu kişi soğan tüketiminden kaçınır.
Kükürt, B, C ve lif bakımından zengin bir kaynaktır. Ayrıca demir, tiamin gibi besin kaynaklarını da içermektedir. İçerisinde yer alan asitler mide ve bağırsak iltihaplarına karşı faydalıdır. Yılın her mevsiminde kolayca temin edilebileceğinden mükemmel bir şifa kaynağı olarak her zaman tüketilebilir. Cilt sağlığı, kanser, enfeksiyon gibi pek çok alanda etkili bir besin kaynağıdır.
Soğanın Faydaları Nelerdir?
Soğanın en önemli etkisi enfeksiyon hastalıkları üzerindedir. Vücudu serbest radikallere karşı koruyarak bağırsak ve midede oluşan enfeksiyonlara karşı faydalıdır. Gaz problemi için etkilidir. Sindirim sistemi ile alakalı gelişen diğer hastalıklara karşı da fayda sağlar.
B, C vitamini ve potasyum açısından iyi bir kaynak olan soğan, bu etkisi sayesinde kap hastalıklarına karşı da iyi gelir. Kanı temizleyici özelliği vardır.
Soğuk havalarda çoğu kişinin sık sık maruz kaldığı nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir. Solunum yollarını ciddi anlamda koruyarak bu alanda meydana gelebilecek enfeksiyonları giderir.
Öksürük için de şifa kaynağı olan soğanın suyu kaynatılarak bal ile karıştırılarak içilebilir.
Burun kanamalarını durdurucu etkisi vardır. Kılcaldamarlarda ortaya çıkan küçük çaplı kanamaları durdurmak için soğandan yararlanılabilir. Soğan ufak bir parça kesilerek burna uygulandığında kanamayı durdurabilir.
Böcek sokmaları ve yanık tedavisinde kullanılabilir. Soğan suyu etkilenen bölgeye sürüldüğünde iyileştirici, ağrıyı giderici etki yaratır. Mikrop kırıcı özelliği ile hücre yenilenmesini sağlar ve tedavi sürecini kısaltır.
Soğan vücudu kanser hastalıklarına karşı korur. Çağımızın yaygın ve engellenemeyen hastalığı olan kanser, tedavisi oldukça güç ve her zaman sonuç alınamayan ölümcül bir hastalıktır. Soğan bu ciddi hastalıktan korunmak adına tüketilebilir. Kansere yol açan serbest radikaller ile mücadele edebilmek için antibiyotik etkisi yaratan soğan düzenli olarak tüketilmelidir.
Soğan damar sertliğine karşı iyi gelir. Damar sertliği kalp kaslarında zayıflamaya yol açarak kalbi de ciddi anlamda etkileyen bir rahatsızlıktır. Soğan tüketerek damar sertliği sorununa çözüm getirilebilir. Bu sayede dolaylı olarak kalp hastalıklarına karşı da faydalı olur.
Kemik sağlığı için de oldukça faydalı olan soğan, özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesine karşı vücudu korur. Beslenme listesinde düzenli olarak tüketilen soğan kemik hastalıklarına yakalanma olasılığını azaltır.
Kötü kolesterol seviyesini düşüren soğan, şeker düzeyini de kontrol altında tutar. Kanda insülin düzeyini koruyarak, diyabet hastalığının vücuda verebileceği zararları minimum seviyelere indirir.
Saç ve cilt sağlığı için de önemli bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda ağız ve diş sağlığını da koruyucu etkisi vardır. Hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cildin hastalıklara karşı direncini arttırır.
Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Özellikle kilo vermek isteyen kişiler soğan ya da soğan suyu tüketebilir. Beraberinde uygun bir diyet ve egzersiz yapıldığında kilo verme süreci hızlanabilir.
C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Karaciğer sağlığını korur.
Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu etkisi sayesinde strese karşı iyi gelir.
Kan inceltici etkisi vardır.
Göz sağlığını korur.
Çocukların gelişimine katkıda bulunmak için soğan tüketmeleri uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Soğanın Zararları Nelerdir?
Soğan vücut için herhangi bir zararı olmayan nadide besinlerden biridir. Birçok besinin aksine ilaçlar ile tüketildiğinde bile herhangi bir risk oluşturmaz. Ancak çok nadir de olsa;
Mide ekşimesine yol açabilir. Özellikle gebelik döneminde soğan tüketimi mide ekşimesini tetikleyebilir.
Soğan aşırı tüketimlerde yemek borusunda yanmaya neden olabilir.
21.01.2024 06:33:20
Soğan ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024