Soğan

Soğan, beslenmede büyük önemi olan, taze ve kuru olarak tüketilen bir besin kaynağıdır. Günümüzde kurutma sanayinde de yaygın bir şekilde hazır yiyeceklerin içerisinde de kullanılmaktadır. Sağlık açısından faydaları azımsanmayacak kadar fazladır. Ciddi hastalıklara yakalanma olasılığını büyük oranda azaltır. Özellikle iltihap ile alakalı hastalıklara karşı faydalıdır.
Keskin bir kokuya sahip olduğu için çoğu kişi soğan tüketiminden kaçınır.

Kükürt, B, C ve lif bakımından zengin bir kaynaktır. Ayrıca demir, tiamin gibi besin kaynaklarını da içermektedir. İçerisinde yer alan asitler mide ve bağırsak iltihaplarına karşı faydalıdır. Yılın her mevsiminde kolayca temin edilebileceğinden mükemmel bir şifa kaynağı olarak her zaman tüketilebilir. Cilt sağlığı, kanser, enfeksiyon gibi pek çok alanda etkili bir besin kaynağıdır.

Soğanın Faydaları Nelerdir?

  • Soğanın en önemli etkisi enfeksiyon hastalıkları üzerindedir. Vücudu serbest radikallere karşı koruyarak bağırsak ve midede oluşan enfeksiyonlara karşı faydalıdır. Gaz problemi için etkilidir. Sindirim sistemi ile alakalı gelişen diğer hastalıklara karşı da fayda sağlar.
  • B, C vitamini ve potasyum açısından iyi bir kaynak olan soğan, bu etkisi sayesinde kap hastalıklarına karşı da iyi gelir. Kanı temizleyici özelliği vardır.
  • Soğuk havalarda çoğu kişinin sık sık maruz kaldığı nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir. Solunum yollarını ciddi anlamda koruyarak bu alanda meydana gelebilecek enfeksiyonları giderir.
    Öksürük için de şifa kaynağı olan soğanın suyu kaynatılarak bal ile karıştırılarak içilebilir.
  • Burun kanamalarını durdurucu etkisi vardır. Kılcaldamarlarda ortaya çıkan küçük çaplı kanamaları durdurmak için soğandan yararlanılabilir. Soğan ufak bir parça kesilerek burna uygulandığında kanamayı durdurabilir.
  • Böcek sokmaları ve yanık tedavisinde kullanılabilir. Soğan suyu etkilenen bölgeye sürüldüğünde iyileştirici, ağrıyı giderici etki yaratır. Mikrop kırıcı özelliği ile hücre yenilenmesini sağlar ve tedavi sürecini kısaltır.
  • Soğan vücudu kanser hastalıklarına karşı korur. Çağımızın yaygın ve engellenemeyen hastalığı olan kanser, tedavisi oldukça güç ve her zaman sonuç alınamayan ölümcül bir hastalıktır. Soğan bu ciddi hastalıktan korunmak adına tüketilebilir. Kansere yol açan serbest radikaller ile mücadele edebilmek için antibiyotik etkisi yaratan soğan düzenli olarak tüketilmelidir.
  • Soğan damar sertliğine karşı iyi gelir. Damar sertliği kalp kaslarında zayıflamaya yol açarak kalbi de ciddi anlamda etkileyen bir rahatsızlıktır. Soğan tüketerek damar sertliği sorununa çözüm getirilebilir. Bu sayede dolaylı olarak kalp hastalıklarına karşı da faydalı olur.
  • Kemik sağlığı için de oldukça faydalı olan soğan, özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesine karşı vücudu korur. Beslenme listesinde düzenli olarak tüketilen soğan kemik hastalıklarına yakalanma olasılığını azaltır.
  • Kötü kolesterol seviyesini düşüren soğan, şeker düzeyini de kontrol altında tutar. Kanda insülin düzeyini koruyarak, diyabet hastalığının vücuda verebileceği zararları minimum seviyelere indirir.
  • Saç ve cilt sağlığı için de önemli bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda ağız ve diş sağlığını da koruyucu etkisi vardır. Hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cildin hastalıklara karşı direncini arttırır.
  • Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Özellikle kilo vermek isteyen kişiler soğan ya da soğan suyu tüketebilir. Beraberinde uygun bir diyet ve egzersiz yapıldığında kilo verme süreci hızlanabilir.
  • C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Karaciğer sağlığını korur.
  • Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu etkisi sayesinde strese karşı iyi gelir.
  • Kan inceltici etkisi vardır.
  • Göz sağlığını korur.
  • Çocukların gelişimine katkıda bulunmak için soğan tüketmeleri uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Soğanın Zararları Nelerdir?

  • Soğan vücut için herhangi bir zararı olmayan nadide besinlerden biridir. Birçok besinin aksine ilaçlar ile tüketildiğinde bile herhangi bir risk oluşturmaz. Ancak çok nadir de olsa;
  • Mide ekşimesine yol açabilir. Özellikle gebelik döneminde soğan tüketimi mide ekşimesini tetikleyebilir.
  • Soğan aşırı tüketimlerde yemek borusunda yanmaya neden olabilir.
21.01.2024 06:33:20
Soğan ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Soğan Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Soğan"
Ben sogan yiyince bogazim agriyo demek ki alerjim varmis.
Rufane . 28.04.2022 01:05:12

Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları

Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları, Doğal antibiyotik olarak bilinen ve hemen hemen bütün yemekler de kullanılan soğanın ve soğan suyunun birçok faydası bul...
Devamını Oku

Adet Söktürücü Soğan Kürü

Adet Söktürücü Soğan Kürü, Adet gecikmesi hemen hemen her bayanın doğurganlık döneminde yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Kadınlar normalde 28 günde bir ad...
Devamını Oku

Soğan Kürünün Zararları

Soğan Kürünün Zararları, Günümüzde oldukça fazla miktarda kullanılan soğan farklı şekillerde de tüketilmektedir. Her yemekte kullanılan ve anavatanı gün...
Devamını Oku

Pişmiş Soğanın Faydaları

Pişmiş Soğanın Faydaları, Soğan genellikle salata ve yemeklerde kullanılmaktadır. Hem sağlık açısından faydalı olup kişileri hastalıklardan uzak tutmaya yara...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik

İbrahim Saraçoğlu, Soğan kürü Hamilelik, Soğan yüce Allah'ın, şifa hazinesi olarak yaratmış olduğu muhteşem bir sebzedir. İçeriğinde neredeyse insan vücudunu...
Devamını Oku

Soğan Kabuğu

Soğan kabuğu, çeşitli hastalıkların tedavisinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Örneğin soğan kabuğu kalp damar sistemi için çok faydalıdır. Soğan kabuğunu ç...
Devamını Oku

Soğan Kabuğu Suyu

Soğan kabuğu suyu, aslında birçok kişi bilmese de son derece faydalı bir bitkisel maddedir. Birçok derde deva olan bu bitkisel ürünü birçok insan evinde...
Devamını Oku

Soğan Alerjisi

Soğan Alerjisi, denildiği zaman ilk akla gelen çiğ soğan alerjisidir. Aslında çiğ soğan kadar pişirilmiş soğanda bazı durumlarda kişilerde alerjik tepki...
Devamını Oku

Soğan Çeşitleri

Soğan Çeşitleri, Oldukça fazla besin değerine sahip olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketimi gerçekleşmektedir. Sonbahar m...
Devamını Oku

Soğan Bal Karışımı

Soğan bal karışımı, özellikle kış aylarında grip hastalığında, öksürükte tavsiye edilen etkili bitkisel çözüm yollarından biridir. Bu oldukça kolay hazı...
Devamını Oku

Miyom İçin Soğan Kürü

Miyom için soğan kürü, uygulamak, küçük ve orta ebatlı olan miyomlarda yarar sağlayacaktır. Miyomlar doğurganlık çağında gelen her 5 kadından birinde me...
Devamını Oku

Soğan Kavurma

Soğan Kavurma, Soğan, soğangiller ailesinden olup, güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda da antibiyotiktir. Kuru soğan, potasyum, folik asit ve antioksidan ...
Devamını Oku

Soğan Zarı

Soğan zarı, soğanın dış tabakasında bulunan, iç yüzeylerinde olan bir yapıdır. Bunu midenin öğütmesi oldukça güçtür. Severek tüketilen, sağlığa oldukça ...
Devamını Oku

Omurilik Soğanı

Omurilik soğanı insan vücudunda son derece hassas ve son derece önemli bölgelerden biridir. Bu bölge oldukça hassas olduğu için son derece güçlü kaslarl...
Devamını Oku

Kulak Ağrısına Soğan Suyu

Kulak ağrısına soğan suyu, kulak ağrısı değişik nedenlerden ortaya çıkabilir. Bunun için kullanılacak soğan suyu, ağrının dindirilmesinde oldukça olumlu sonu...
Devamını Oku

Soğan Salatası

Soğan salatası, Soğan çoğu hastalığa iyi gelen bol şifa deposu bir sebzedir. Soğan hemen hemen bütün yemeklerde kullanıldığı gibi böreklerde ve salatalarda d...
Devamını Oku

Beyaz Soğan

Beyaz soğan, Oldukça yüksek besin değeri olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketilmektedir. Mutfakta olmazsa olmazlardandır. Kışa...
Devamını Oku

Mor Soğan

Mor soğan, soğangillerden bir cinsi olarak başta yemekler olmak üzere salatalarda ve börekler dede kullanılmaktadır. Soğan hemen her yerde yetişebil...
Devamını Oku

Soğan Ekimi

Soğan ekimi, Soğan ekiminde yetiştirme ve iklim önemli rol oynarlar. Soğan üretiminde yazlık ve kışlık soğanlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yazlık ...
Devamını Oku

Adet Düzensizliği İçin Soğan Kürü

Adet Düzensizliği için Soğan Kürü, Kadınların birçok rahatsızlığına şifa kaynağı olan soğan kürü orta ve büyük boyutlardaki miyomları, düzensiz akıntılara, e...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları
Adet Söktürücü Soğan Kürü
Soğan Kürünün Zararları
Pişmiş Soğanın Faydaları
İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024