Soğan Ekimi

Soğan ekimi, Soğan ekiminde yetiştirme ve iklim önemli rol oynarlar. Soğan üretiminde yazlık ve kışlık soğanlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yazlık soğanlar açık renkli, kalın etli, sulu ve dayanıksız olup çiğ veya salatalarda kullanırlar. Kışlık soğanlar ise daha çok dayanıklıdır. Sert kokulu, koyu renklidir. Yetişmesi mevsim yağmurları ile oluşur.
Bu soğanların yanında başka soğan türleri de vardır. Kırmızı soğan, tatlı soğan gibi bu soğanlar tatlı ve sulu olup çiğ olarak yenmesi ile lezzetlidir. Ülkemizde soğan genellikle 3 yıllık olmakta ilk yıl tohumdan arpacık, diğer yıl arpacıktan soğan ve daha sonra tekrar tohum yetişmektedir.

Soğan ekiminde iklim koşulları da çok önemlidir. Gün uzunluğu ve sıcaklık en etkili faktörlerdir. İklimi daha serin olan yerler de yetişmesi uygundur. Ekimi yapıldıktan sonra ortalama sıcaklık 12-13 derece, baş bağlamaya başladıktan sonra 17-20 derece, olgunlaşma döneminde ise 23-27 derece sıcaklık istemektedir. Bu koşullarda ülkemizde en çok Marmara bölgesinde yetişmekte hatta Bursa Karacabey ilçesi ülkemizin soğan ambarı olarak adlandırılmaktadır.

Ülkemiz de soğan üretimi en çok iki şekilde yapılmaktadır. Halk arsında karaca tohumu adı verilen tohumlar ve arpacık tohumu ile soğan üretimi.

Karaca tohumuyla; soğan üretiminde tohumlar içi beyaz, kokulu, iridir. Karaca ekimi yapılmadan önce ekim testi yapılması gerekir. Çünkü bu tohumlar 1 yıl sonra bayatlayıp çimlenmesi zorlaşabilir.
Tohum ekilecek arazi devamlı pullukla sürülerek, büyük taş ve yabancı otlardan temizlenir. Arazi 150 cm eninde 10 metre uzunluğu olmak üzere tahtalarla bölünür tırmıkla düzelterek ekme aşamasına geçilir. Nisan-Mayıs aylarında ekimi yapılır. Ekim elle ile yapılır ancak, mibzer ile yapılırsa daha çok verim alınır. Derinlik 2 cm, sıra arası 15-20 cm ve sıra üzeri 4-7 cm olması gerekir. Karacadan iri baş soğan elde edilir bunun için ekimi seyrek olmalı ve iklim şartları da elverişli olması gerekmektedir. Hava şartlarının durumuna göre 10-15 gün içerisinde çimlenmeye başlar.

Arpacık tohumuyla; soğan üretiminden önce arpacık üretimine bakmak lazım. Arpacık üretimi için arazide şubat-mart aylarında ekim yapılır. Ekimden 3 ay önce toprak işlenmelidir. Genellikle 120 cm eninde tahtalar hazırlanır, tohumlar elle serpilerek ekilir. Bakımı baş soğan gibidir. Zorunlu olmadıkça sulama yapılmaz. Arada sırada tahtalardan numuneler alınarak yumrular kontrol edilir. Fındık kadar iriliğe ulaştığında yapraklarından ayrılır ve yaprakları kurumaya başlar, toprak içinde yumrular dolgun bir hale ulaşılır. Daha sonra yumrular tırmık gibi tarım aletleri yardımıyla toprak üstüne çıkarılarak birkaç gün bu şekilde biraz daha kurumaya alınır. İrili ufaklı olduğunda elekten geçirilerek ufaklı büyüklü ayrılır. Ufak olan yumrular üçüncü boy şeklinde ayrılır. Fındık büyüklüğüne ulaşanlar ise soğan tohumunu oluşturan arpacık ekime hazırdır. Arpacık tohumu, tohum ekiminden 6 ay sonra hasat edilir. Kuru havalarda hasadı yapılan arpacığın oluşması yapraklarının kurumasından anlaşılır. Bir dekar topraktan 2 tona kadar arpacık üretilir.

Arpacıktan soğan üretimi, karaca tohumu gibi aynı olmakla birlikte bazı farklılıklar göstermektedir. Üretilen soğanlar yeşil soğan veya baş soğan olarak yetiştirilmesi farkı vardır. Arpacık aynı boy ve büyüklükte olmaları lazımdır. Farklı boy ve büyük olursa üretim az olur. Ülkemizde yeşil soğan her mevsimde yapılır. Bahçemizde sulama imkânı olduktan sonra çok sert kış aylarına denk getirmediğimiz sürece ekim şekli karaca tohumunun ki gibi ekim yapılır. Baş soğan humuslu topraklardan çok iyi verim elde edilir. Baş soğanda arpacık üretimi gibi sonbahar aylarında birkaç defa sürülür işlenir. 150 cm eninde tahtalar hazırlanır, tahtalara baş soğan için arpacık ekimi yapılır. Arpacık üretimi gibi fazla sulamaya gerek bırakmadan üretim yapılır. Baş soğan üretiminde gübre kullanılması sonbaharda yapılır. Kış aylarında bakıma devam edilip yaz ortasında hasat edilir. Hasat edilen soğanlar tarlada 3-4 gün bekler ve çuvallara doldurulur.
21.01.2024 11:57:31
Soğan Ekimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Soğan Ekimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

4 Yorum Yapılmış "Soğan Ekimi"
Tohumdan yeşil soğan üretilirmi
Gokan . 21.01.2018
salam.ben azerbaycandan yaziyorum.biz sogan ekiyoruz ama qaliba bilmiyoruz ki ona nasil bakalimki o bize fayda versin.bize bir tavsiyede bulunursaniz cok seviniriz.
ilqar . 13.08.2016
Tessekur ederim bana öğrettiğin için
HÜSEYIN EFE KAYA . 26.03.2018
Tohumdan yeşil soğan yetiştrilmi
Gökhan . 21.01.2018

Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları

Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları, Doğal antibiyotik olarak bilinen ve hemen hemen bütün yemekler de kullanılan soğanın ve soğan suyunun birçok faydası bul...
Devamını Oku

Adet Söktürücü Soğan Kürü

Adet Söktürücü Soğan Kürü, Adet gecikmesi hemen hemen her bayanın doğurganlık döneminde yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Kadınlar normalde 28 günde bir ad...
Devamını Oku

Soğan Kürünün Zararları

Soğan Kürünün Zararları, Günümüzde oldukça fazla miktarda kullanılan soğan farklı şekillerde de tüketilmektedir. Her yemekte kullanılan ve anavatanı gün...
Devamını Oku

Pişmiş Soğanın Faydaları

Pişmiş Soğanın Faydaları, Soğan genellikle salata ve yemeklerde kullanılmaktadır. Hem sağlık açısından faydalı olup kişileri hastalıklardan uzak tutmaya yara...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik

İbrahim Saraçoğlu, Soğan kürü Hamilelik, Soğan yüce Allah'ın, şifa hazinesi olarak yaratmış olduğu muhteşem bir sebzedir. İçeriğinde neredeyse insan vücudunu...
Devamını Oku

Soğan Kabuğu

Soğan kabuğu, çeşitli hastalıkların tedavisinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Örneğin soğan kabuğu kalp damar sistemi için çok faydalıdır. Soğan kabuğunu ç...
Devamını Oku

Soğan Kabuğu Suyu

Soğan kabuğu suyu, aslında birçok kişi bilmese de son derece faydalı bir bitkisel maddedir. Birçok derde deva olan bu bitkisel ürünü birçok insan evinde...
Devamını Oku

Soğan Alerjisi

Soğan Alerjisi, denildiği zaman ilk akla gelen çiğ soğan alerjisidir. Aslında çiğ soğan kadar pişirilmiş soğanda bazı durumlarda kişilerde alerjik tepki...
Devamını Oku

Soğan Çeşitleri

Soğan Çeşitleri, Oldukça fazla besin değerine sahip olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketimi gerçekleşmektedir. Sonbahar m...
Devamını Oku

Soğan Bal Karışımı

Soğan bal karışımı, özellikle kış aylarında grip hastalığında, öksürükte tavsiye edilen etkili bitkisel çözüm yollarından biridir. Bu oldukça kolay hazı...
Devamını Oku

Miyom İçin Soğan Kürü

Miyom için soğan kürü, uygulamak, küçük ve orta ebatlı olan miyomlarda yarar sağlayacaktır. Miyomlar doğurganlık çağında gelen her 5 kadından birinde me...
Devamını Oku

Soğan Kavurma

Soğan Kavurma, Soğan, soğangiller ailesinden olup, güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda da antibiyotiktir. Kuru soğan, potasyum, folik asit ve antioksidan ...
Devamını Oku

Soğan Zarı

Soğan zarı, soğanın dış tabakasında bulunan, iç yüzeylerinde olan bir yapıdır. Bunu midenin öğütmesi oldukça güçtür. Severek tüketilen, sağlığa oldukça ...
Devamını Oku

Omurilik Soğanı

Omurilik soğanı insan vücudunda son derece hassas ve son derece önemli bölgelerden biridir. Bu bölge oldukça hassas olduğu için son derece güçlü kaslarl...
Devamını Oku

Kulak Ağrısına Soğan Suyu

Kulak ağrısına soğan suyu, kulak ağrısı değişik nedenlerden ortaya çıkabilir. Bunun için kullanılacak soğan suyu, ağrının dindirilmesinde oldukça olumlu sonu...
Devamını Oku

Soğan Salatası

Soğan salatası, Soğan çoğu hastalığa iyi gelen bol şifa deposu bir sebzedir. Soğan hemen hemen bütün yemeklerde kullanıldığı gibi böreklerde ve salatalarda d...
Devamını Oku

Beyaz Soğan

Beyaz soğan, Oldukça yüksek besin değeri olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketilmektedir. Mutfakta olmazsa olmazlardandır. Kışa...
Devamını Oku

Mor Soğan

Mor soğan, soğangillerden bir cinsi olarak başta yemekler olmak üzere salatalarda ve börekler dede kullanılmaktadır. Soğan hemen her yerde yetişebil...
Devamını Oku

Adet Düzensizliği İçin Soğan Kürü

Adet Düzensizliği için Soğan Kürü, Kadınların birçok rahatsızlığına şifa kaynağı olan soğan kürü orta ve büyük boyutlardaki miyomları, düzensiz akıntılara, e...
Devamını Oku

Lale Soğanı Nasıl Saklanır

Lale Soğanı Nasıl Saklanır, Dikim aşaması gelene kadar lale soğanı nasıl saklanır? Bu konu hakkında yapılabilecek birkaç değişik uygulama vardır....
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları
Adet Söktürücü Soğan Kürü
Soğan Kürünün Zararları
Pişmiş Soğanın Faydaları
İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024