Soğan Dolması

Soğan Dolması, geleneksel dolmalar arasında yer alan ve gerek ana yemek tadında gerekse ara sıcak lezzetinde Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan soğan dolmasını sizlerde özel günlerinizde menünüzün içine alarak misafir ve sevdiklerinize ilgi ekici olmasının yanı sıra leziz ikramlar sunabilirsiniz. Dolma tarifleri arasında sıklıkla adı geçen ancak denemeyi pek düşünmediğiniz soğan dolmasını sizler için hazırladığımız tarif doğrultusunda kolaylıkla hazırlayarak bu eşsiz lezzetten sevdiklerinizi ve kendinizi mahrum etmeyerek şahane bir dolma şöleni yaşatabilirsiniz.

Soğan Dolması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 10 adet orta boy kuru soğan
  • 400 gr orta yağlı dana kıyma
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 2-3çorba Kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam taze nane
  • Yeteri kadar tuz

Soğan Dolması Sosu için

  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

Soğan Dolması Nasıl Yapılır?


Soğan dolması hazırlığımıza ilk olarak 10 adet kuru soğanın kabuklarını soyarak başlayalım.
Ardından kabukları soyulan soğanları tam orta kısmından düzgün bir şekilde keserek iki parçaya ayıralım. Ardından uygun bir tencereye ortadan ikiye kesilmiş soğanları alarak soğanların üzerini 2 parmak aşacak kadar su, tuz ve üzüm sirkesi ilave ederek tencereyi ocağa koyup soğanlar hafifçe yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Haşlanmakta olan soğanlar istenilen yumuşaklığa geldiğinde tencereyi ocaktan alarak haşlama suyunun içinden soğanları bir delikli kepçe yardımıyla çıkartarak iyice soğumalarını sağlayalım.

Soğanlar soğurken bizde soğan dolmamızın iç harcını hazırlamak için karıştırma kabımıza ilk olarak ıslatarak bol suda yıkayarak süzdürdüğümüz yarım su bardağı pirinç, kıyma, minik doğranmış domatesler, ince kıyılmış kuru soğan, yarım çay bardağı zeytinyağı ilave edelim. Ardından iç harcımızı tamamlamak için üzerine 1 er çay kaşığı kimyon, karabiber, kırmızı pul biber, kuru nane, domates salçası ve biber salçası ekleyerek tekrar iç harcımızı hafifçe karıştıralım. İç harcımızın son aşaması olarak üzerine birer tutam ince kıyılmış dereotu, maydanoz, taze nane ve yeteri kadar tuz ilave ederek iç harcımızı iyice karıştırarak hazır hale getirelim. Diğer yanda haşlayarak soğumaya bıraktığımız soğanları yaprak şeklinde ayırarak hazırladığımız iç harçtan koyarak dolma şeklinde katlayarak tencereye dizelim. Tüm iç harç ve haşlanmış soğanlar sona erene kadar aynı şekilde sararak tencereye dizelim.

Soğan dolmasının sosu için uygun bir tavaya tereyağı ilave ederek erimesini sağlayalım. Eriyen yağın üzerine domates salçası ekleyerek salçanın kokusu çıkıncaya kadar kavuralım. Üzerine kırmız pul biber, karabiber ve kuru nane ilave edip yağı kızdırarak soğan dolmamızın üzerine gezdirerek döktükten sonra dolmaları ocağa koyarak dolmalar yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra ocaktan alarak sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.
19.01.2024 00:26:34
Soğan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Soğan Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Soğan Dolması"
Ben pişmiş soğanı çok seviyorum. Bu şekilde soğanı pişirerek tükettiğimde sanki bir et pişiriyormuşum gibi lezzet veriyor. Bu nedenle soğan dolması da çok hoşuma gidecek gibi duruyor. Soğan dolmasını bir erkek olarak kendime yapabilir miyim? Eğer çok zor ise hiç yapmayı denemeyeyim.
Onuralp . 28.09.2018 23:44:36

Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları

Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları, Doğal antibiyotik olarak bilinen ve hemen hemen bütün yemekler de kullanılan soğanın ve soğan suyunun birçok faydası bul...
Devamını Oku

Adet Söktürücü Soğan Kürü

Adet Söktürücü Soğan Kürü, Adet gecikmesi hemen hemen her bayanın doğurganlık döneminde yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Kadınlar normalde 28 günde bir ad...
Devamını Oku

Soğan Kürünün Zararları

Soğan Kürünün Zararları, Günümüzde oldukça fazla miktarda kullanılan soğan farklı şekillerde de tüketilmektedir. Her yemekte kullanılan ve anavatanı gün...
Devamını Oku

Pişmiş Soğanın Faydaları

Pişmiş Soğanın Faydaları, Soğan genellikle salata ve yemeklerde kullanılmaktadır. Hem sağlık açısından faydalı olup kişileri hastalıklardan uzak tutmaya yara...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik

İbrahim Saraçoğlu, Soğan kürü Hamilelik, Soğan yüce Allah'ın, şifa hazinesi olarak yaratmış olduğu muhteşem bir sebzedir. İçeriğinde neredeyse insan vücudunu...
Devamını Oku

Soğan Kabuğu

Soğan kabuğu, çeşitli hastalıkların tedavisinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Örneğin soğan kabuğu kalp damar sistemi için çok faydalıdır. Soğan kabuğunu ç...
Devamını Oku

Soğan Kabuğu Suyu

Soğan kabuğu suyu, aslında birçok kişi bilmese de son derece faydalı bir bitkisel maddedir. Birçok derde deva olan bu bitkisel ürünü birçok insan evinde...
Devamını Oku

Soğan Alerjisi

Soğan Alerjisi, denildiği zaman ilk akla gelen çiğ soğan alerjisidir. Aslında çiğ soğan kadar pişirilmiş soğanda bazı durumlarda kişilerde alerjik tepki...
Devamını Oku

Soğan Çeşitleri

Soğan Çeşitleri, Oldukça fazla besin değerine sahip olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketimi gerçekleşmektedir. Sonbahar m...
Devamını Oku

Soğan Bal Karışımı

Soğan bal karışımı, özellikle kış aylarında grip hastalığında, öksürükte tavsiye edilen etkili bitkisel çözüm yollarından biridir. Bu oldukça kolay hazı...
Devamını Oku

Miyom İçin Soğan Kürü

Miyom için soğan kürü, uygulamak, küçük ve orta ebatlı olan miyomlarda yarar sağlayacaktır. Miyomlar doğurganlık çağında gelen her 5 kadından birinde me...
Devamını Oku

Soğan Kavurma

Soğan Kavurma, Soğan, soğangiller ailesinden olup, güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda da antibiyotiktir. Kuru soğan, potasyum, folik asit ve antioksidan ...
Devamını Oku

Soğan Zarı

Soğan zarı, soğanın dış tabakasında bulunan, iç yüzeylerinde olan bir yapıdır. Bunu midenin öğütmesi oldukça güçtür. Severek tüketilen, sağlığa oldukça ...
Devamını Oku

Omurilik Soğanı

Omurilik soğanı insan vücudunda son derece hassas ve son derece önemli bölgelerden biridir. Bu bölge oldukça hassas olduğu için son derece güçlü kaslarl...
Devamını Oku

Kulak Ağrısına Soğan Suyu

Kulak ağrısına soğan suyu, kulak ağrısı değişik nedenlerden ortaya çıkabilir. Bunun için kullanılacak soğan suyu, ağrının dindirilmesinde oldukça olumlu sonu...
Devamını Oku

Soğan Salatası

Soğan salatası, Soğan çoğu hastalığa iyi gelen bol şifa deposu bir sebzedir. Soğan hemen hemen bütün yemeklerde kullanıldığı gibi böreklerde ve salatalarda d...
Devamını Oku

Beyaz Soğan

Beyaz soğan, Oldukça yüksek besin değeri olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketilmektedir. Mutfakta olmazsa olmazlardandır. Kışa...
Devamını Oku

Mor Soğan

Mor soğan, soğangillerden bir cinsi olarak başta yemekler olmak üzere salatalarda ve börekler dede kullanılmaktadır. Soğan hemen her yerde yetişebil...
Devamını Oku

Soğan Ekimi

Soğan ekimi, Soğan ekiminde yetiştirme ve iklim önemli rol oynarlar. Soğan üretiminde yazlık ve kışlık soğanlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yazlık ...
Devamını Oku

Adet Düzensizliği İçin Soğan Kürü

Adet Düzensizliği için Soğan Kürü, Kadınların birçok rahatsızlığına şifa kaynağı olan soğan kürü orta ve büyük boyutlardaki miyomları, düzensiz akıntılara, e...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları
Adet Söktürücü Soğan Kürü
Soğan Kürünün Zararları
Pişmiş Soğanın Faydaları
İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024