Sarı soğan; yemek yaparken en fazla tercih edilen soğan türüdür. Soğan deyip geçmeyelim. Birbirinden farklı çok sayıda soğan çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları yeşil soğan, kırmızı soğan, beyaz soğan ve
sarı soğandır. Soğanın birçok faydası bulunmaktadır ve her geçen gün bu bilgi dağarcığımıza bir yenisi daha eklenmektedir.
Mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz soğanın kullanılmadığı yemek ve çorba türü neredeyse bulunmamaktadır. Ancak
sarı soğanın faydalarından istifade edebilmek için çiğ ya da hafif közlenerek yenilmesi daha faydalıdır.
Sarı soğanın özellikleri nelerdir?
- Sarı soğan, oldukça dayanıklıdır. Hatta kış mevsimine girmeden alınan sarı soğan uygun koşullarda ilkbahar mevsimine kadar bozulmadan muhafaza edilebilir.
- Sarı soğan, hafif bir acı tada sahiptir.
- Sarı soğan, daha çok Orta Anadolu bölgesinde üretilir. Kurak ve sert iklimlere alışkın bir sebze türüdür.
Sarı soğan, sağlık açısından oldukça faydalı olduğundan tüketiminin arttırılmasında insan sağlığı açısından büyük yarar bulunmaktadır. Yemek ve çorbalar ise soğan tüketimi açısından oldukça yetersizdir. Özellikle iyi bir antibiyotik ve antioksidan olan soğanın çiğ yenmesi gerekse de sosyal bir varlık olan insan için bu her zaman mümkün değildir. Bu nedenle soğandan daha fazla istifade edebilmek ve en sağlıklı şekilde tüketimini sağlamak amacıyla
sarı soğan ile yapılabilecek basit aperatifler hakkında birkaç ipucu vermek istiyorum.
Bunlardan bazıları şunlardır.
Sarı soğan mıhlama için gerekli olan malzemeler
- 3 adet orta boy sarı soğan,
- 3 adet yumurta,
- 2 çorba kaşığı tereyağı,
- Yeteri kadar tuz,
- 1 çay kaşığı karabiber
Sarı soğan mıhlama nasıl yapılır?
Soğanları mutfak robotunda yemeklik olacak şekilde doğrayın. Kapaklı bir tavanın içerisinde tereyağı ile kısık ateşte iyice soteleyin. Eğer tuzu bu aşamada atarsanız soğan kolay ölür. İyice kavrulan sarı soğanların üzerine yumurtaları kırın ve tavanın ağzını tekrar kapatarak kısık ateşte pişmesini sağlayın. İstediğiniz kıvamda pişirdiğiniz soğanlı mıhlamanın üzerine karabiberi ve eksikse tuzu da ilave edin. Sarı soğanlı mıhlamanız hazır. Arzu ederseniz soğan kavrulurken biraz kıyma da koyabilirsiniz.
Sarı soğan salatasının malzemeleri
- 2 adet sarı soğan,
- 1 adet kırmızı soğan, (2 renkli olsun diye kullanıyorum tercih etmeyebilirsiniz)
- Yeteri kadar tuz,
- Yarım çay bardağı zeytinyağı,
- 2 tatlı kaşığı sumak,
- 1 çay kaşığı isot.
Sarı soğan salatası nasıl yapılır?
Soğanları piyazlık şekilde doğrayın ve sarı soğanın acılığının gitmesi için 15 dakika kadar suda bekletip suyunu iyice süzün. Soğanın üzerine tüm malzemeleri ekleyerek iyice karıştırın. Sarı soğan salatası hazır.
Afiyet olsun.
Bu mezeyi özellikle balık, ızgara et ve köfte ile kuru fasulyenin yanında ikram edebilirsiniz.