Sarı Soğan

Sarı soğan; yemek yaparken en fazla tercih edilen soğan türüdür. Soğan deyip geçmeyelim. Birbirinden farklı çok sayıda soğan çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları yeşil soğan, kırmızı soğan, beyaz soğan ve sarı soğandır. Soğanın birçok faydası bulunmaktadır ve her geçen gün bu bilgi dağarcığımıza bir yenisi daha eklenmektedir.
Mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz soğanın kullanılmadığı yemek ve çorba türü neredeyse bulunmamaktadır. Ancak sarı soğanın faydalarından istifade edebilmek için çiğ ya da hafif közlenerek yenilmesi daha faydalıdır.

Sarı soğanın özellikleri nelerdir?

  • Sarı soğan, oldukça dayanıklıdır. Hatta kış mevsimine girmeden alınan sarı soğan uygun koşullarda ilkbahar mevsimine kadar bozulmadan muhafaza edilebilir.
  • Sarı soğan, hafif bir acı tada sahiptir.
  • Sarı soğan, daha çok Orta Anadolu bölgesinde üretilir. Kurak ve sert iklimlere alışkın bir sebze türüdür.
Sarı soğan, sağlık açısından oldukça faydalı olduğundan tüketiminin arttırılmasında insan sağlığı açısından büyük yarar bulunmaktadır. Yemek ve çorbalar ise soğan tüketimi açısından oldukça yetersizdir. Özellikle iyi bir antibiyotik ve antioksidan olan soğanın çiğ yenmesi gerekse de sosyal bir varlık olan insan için bu her zaman mümkün değildir. Bu nedenle soğandan daha fazla istifade edebilmek ve en sağlıklı şekilde tüketimini sağlamak amacıyla sarı soğan ile yapılabilecek basit aperatifler hakkında birkaç ipucu vermek istiyorum.
Bunlardan bazıları şunlardır.

Sarı soğan mıhlama için gerekli olan malzemeler

  • 3 adet orta boy sarı soğan,
  • 3 adet yumurta,
  • 2 çorba kaşığı tereyağı,
  • Yeteri kadar tuz,
  • 1 çay kaşığı karabiber

Sarı soğan mıhlama nasıl yapılır?


Soğanları mutfak robotunda yemeklik olacak şekilde doğrayın. Kapaklı bir tavanın içerisinde tereyağı ile kısık ateşte iyice soteleyin. Eğer tuzu bu aşamada atarsanız soğan kolay ölür. İyice kavrulan sarı soğanların üzerine yumurtaları kırın ve tavanın ağzını tekrar kapatarak kısık ateşte pişmesini sağlayın. İstediğiniz kıvamda pişirdiğiniz soğanlı mıhlamanın üzerine karabiberi ve eksikse tuzu da ilave edin. Sarı soğanlı mıhlamanız hazır. Arzu ederseniz soğan kavrulurken biraz kıyma da koyabilirsiniz.

Sarı soğan salatasının malzemeleri
  • 2 adet sarı soğan,
  • 1 adet kırmızı soğan, (2 renkli olsun diye kullanıyorum tercih etmeyebilirsiniz)
  • Yeteri kadar tuz,
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı,
  • 2 tatlı kaşığı sumak,
  • 1 çay kaşığı isot.
Sarı soğan salatası nasıl yapılır?

Soğanları piyazlık şekilde doğrayın ve sarı soğanın acılığının gitmesi için 15 dakika kadar suda bekletip suyunu iyice süzün. Soğanın üzerine tüm malzemeleri ekleyerek iyice karıştırın. Sarı soğan salatası hazır.

Afiyet olsun.

Bu mezeyi özellikle balık, ızgara et ve köfte ile kuru fasulyenin yanında ikram edebilirsiniz.
20.01.2024 17:27:22
Sarı Soğan ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sarı Soğan Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sarı Soğan"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları

Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları, Doğal antibiyotik olarak bilinen ve hemen hemen bütün yemekler de kullanılan soğanın ve soğan suyunun birçok faydası bul...
Devamını Oku

Adet Söktürücü Soğan Kürü

Adet Söktürücü Soğan Kürü, Adet gecikmesi hemen hemen her bayanın doğurganlık döneminde yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Kadınlar normalde 28 günde bir ad...
Devamını Oku

Soğan Kürünün Zararları

Soğan Kürünün Zararları, Günümüzde oldukça fazla miktarda kullanılan soğan farklı şekillerde de tüketilmektedir. Her yemekte kullanılan ve anavatanı gün...
Devamını Oku

Pişmiş Soğanın Faydaları

Pişmiş Soğanın Faydaları, Soğan genellikle salata ve yemeklerde kullanılmaktadır. Hem sağlık açısından faydalı olup kişileri hastalıklardan uzak tutmaya yara...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik

İbrahim Saraçoğlu, Soğan kürü Hamilelik, Soğan yüce Allah'ın, şifa hazinesi olarak yaratmış olduğu muhteşem bir sebzedir. İçeriğinde neredeyse insan vücudunu...
Devamını Oku

Soğan Kabuğu

Soğan kabuğu, çeşitli hastalıkların tedavisinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Örneğin soğan kabuğu kalp damar sistemi için çok faydalıdır. Soğan kabuğunu ç...
Devamını Oku

Soğan Kabuğu Suyu

Soğan kabuğu suyu, aslında birçok kişi bilmese de son derece faydalı bir bitkisel maddedir. Birçok derde deva olan bu bitkisel ürünü birçok insan evinde...
Devamını Oku

Soğan Alerjisi

Soğan Alerjisi, denildiği zaman ilk akla gelen çiğ soğan alerjisidir. Aslında çiğ soğan kadar pişirilmiş soğanda bazı durumlarda kişilerde alerjik tepki...
Devamını Oku

Soğan Çeşitleri

Soğan Çeşitleri, Oldukça fazla besin değerine sahip olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketimi gerçekleşmektedir. Sonbahar m...
Devamını Oku

Soğan Bal Karışımı

Soğan bal karışımı, özellikle kış aylarında grip hastalığında, öksürükte tavsiye edilen etkili bitkisel çözüm yollarından biridir. Bu oldukça kolay hazı...
Devamını Oku

Miyom İçin Soğan Kürü

Miyom için soğan kürü, uygulamak, küçük ve orta ebatlı olan miyomlarda yarar sağlayacaktır. Miyomlar doğurganlık çağında gelen her 5 kadından birinde me...
Devamını Oku

Soğan Kavurma

Soğan Kavurma, Soğan, soğangiller ailesinden olup, güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda da antibiyotiktir. Kuru soğan, potasyum, folik asit ve antioksidan ...
Devamını Oku

Soğan Zarı

Soğan zarı, soğanın dış tabakasında bulunan, iç yüzeylerinde olan bir yapıdır. Bunu midenin öğütmesi oldukça güçtür. Severek tüketilen, sağlığa oldukça ...
Devamını Oku

Omurilik Soğanı

Omurilik soğanı insan vücudunda son derece hassas ve son derece önemli bölgelerden biridir. Bu bölge oldukça hassas olduğu için son derece güçlü kaslarl...
Devamını Oku

Kulak Ağrısına Soğan Suyu

Kulak ağrısına soğan suyu, kulak ağrısı değişik nedenlerden ortaya çıkabilir. Bunun için kullanılacak soğan suyu, ağrının dindirilmesinde oldukça olumlu sonu...
Devamını Oku

Soğan Salatası

Soğan salatası, Soğan çoğu hastalığa iyi gelen bol şifa deposu bir sebzedir. Soğan hemen hemen bütün yemeklerde kullanıldığı gibi böreklerde ve salatalarda d...
Devamını Oku

Beyaz Soğan

Beyaz soğan, Oldukça yüksek besin değeri olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketilmektedir. Mutfakta olmazsa olmazlardandır. Kışa...
Devamını Oku

Mor Soğan

Mor soğan, soğangillerden bir cinsi olarak başta yemekler olmak üzere salatalarda ve börekler dede kullanılmaktadır. Soğan hemen her yerde yetişebil...
Devamını Oku

Soğan Ekimi

Soğan ekimi, Soğan ekiminde yetiştirme ve iklim önemli rol oynarlar. Soğan üretiminde yazlık ve kışlık soğanlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yazlık ...
Devamını Oku

Adet Düzensizliği İçin Soğan Kürü

Adet Düzensizliği için Soğan Kürü, Kadınların birçok rahatsızlığına şifa kaynağı olan soğan kürü orta ve büyük boyutlardaki miyomları, düzensiz akıntılara, e...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları
Adet Söktürücü Soğan Kürü
Soğan Kürünün Zararları
Pişmiş Soğanın Faydaları
İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024