Kuru Soğan Yetiştiriciliği

Kuru soğan yetiştiriciliği, ülkemizde tercih edilen toprak mahsülü üretim alanları arasında önemli bir yere sahiptir. Genellikle iki yıl içerisinde oluşumu tamamlanan kuru soğan yetiştiriciliğinde ilk yıl yumru denilen form, sonraki yıl ise tohum meydana gelmektedir. Bu tip soğan oluşum sürecinden farklı olarak 3 yıl içerisinde tohum oluşan türler de bulunmaktadır.

Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan kuru soğanlar da genellikle bu sınıfa ait olmaktadır. 3 yıl içerisindeki değişim süreci ise sırasıyla: 1. Yıl tohumun arpacığa dönüşmesi; ikinci yıl arpacığın yumruya dönüşmesi ve son yıl ise tohumun son halinin oluşmasıyla tamamlanır.

Kuru soğan yetiştiriciliğinde tarla sürme işleri sonbaharda yapılmalıdır. Bu işlem, mahsülün kaliteli olması ve kısa süre içinde kaldırılabilmesi için iki kere yapılmalıdır. Toprak, aşırı derine inerek sürülmemelidir. Orta derinlikteki bir toprak işleme yeterli olacaktır. Sürme işlemi sonrasında ise toprak kesekli olarak bırakılmalıdır. Ekimden önce kesekli bırakılan bu toprak, tırmık ile düz hale getirilmeli ve ekim yapılmalıdır. Bu işlemin toprak tava geldiğinde yapılması gerekir.

Kuru soğan yetiştiriciliği yapılacak bölgenin iklim değişiği özellikleri, soğanın oluşum aşamalarına göre farklılık göstermektedir. Serin iklimli olan yerlerde soğan verimliliği artmaktadır. 12-13 °C soğanın verimli bir şekilde gelişmesi için ideal bir sıcaklıktır. Gelişim sürecinde soğanın baş bağlamaya başlamasıyla bu sıcaklık değerleri artar ve sebze, daha yüksek sıcaklık değerlerine ihtiyaç duyar.
27-28 °C güneşli bir ortamda bulunması soğanın üçüncü aşamaya çok daha çabuk geçmesine olanak sağlar. Üçüncü aşamada ise iklim ve sıcaklık değerleri yerine gün uzunluğu faktörü ortaya çıkar. Başın gelişimini tamamlama sürecinde gün uzunluğunun 13-15 saat standartlarında ya da bu civarda olması mahsul kalitesini artırır.

Kuru soğan yetiştiriciliği yapılacak toprağın kimyasal yapısı ve içerdiği besin minerallerinin uygun olması da en önemli konulardan bir tanesidir. Soğanın sevdiği topraklar genellikle humuslu olanlardır. Humus bakımından zengin ve killi-kumlu olan topraklar, kuru soğan yetiştiriciliği için ideal olarak kabul edilmektedir.

Soğan yetiştiriciliği işinde iklim ve toprak koşulları uygun bulunmuş ve gerekli koşullar sağlanmış ise sonraki adım, hangi metot ile yetiştiriciliğe başlanacağıdır. Arpacık ekimi (Güğer, kıska); tohumu doğrudan toprağa ekme ve fide olarak satın alıp ekme olarak 3 adet metot bulunmaktadır. Bunlardan en çok tercih edilenleri arpacık ve tohum ekimi yöntemleridir. Üçüncü seçenek, fide fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ticari alanda kullanılmaya pek müsait değildir.

Doğrudan tohum ekimi ile kuru soğan yetiştiriciliği yapılacaksa dikkat edilecek husus alınan tohumun çeşididir. Kısa gün, orta gün ve uzun gün olmak üzere farklı tohum çeşitleri mevcuttur. Üç çeşit içerisinde toprak ve iklim istekleri açısından farklılık olmamasına rağmen ekim süreleri farklılık göstermektedir. Kısa gün tohumları için 10 eylül ve 10 ekim tarihleri arasında ekim yapmak en doğru zamanlardır. Orta gün ve uzun gün soğanları için bu tarih Ocak-Mart ayları arasıdır.

Ekim yapılırken birim alana gereken tohum miktarı seviyesini en doğru şekilde ayarlamak ve tohumdan da tasarruf etmek için mibzer kullanılmalıdır. Tohum ekimi, elle serpme yöntemi ile yapılacaksa 1-1,5 kilo tohum kullanılarak birim alan doldurulmalıdır. Mibzer kullanıldığında ise birim alan için gerekli tohum miktarı 350-500 gr civarıdır.
21.01.2024 15:29:12
Kuru Soğan Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kuru Soğan Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kuru Soğan Yetiştiriciliği"
Merhaba. Benim 3 dönümlük bir bahçem var. Bu bahçemde soğanın yüksek kar elde edildiği için sadece soğan yetiştirmek istiyorum. Bende kaliteli soğan yetiştirebilmek için toprağın çeşidi nasıl olmalıdır. Hangi mevsimlerde ekersem daha sağlıklı olacaktır. Kaliteli soğan yetiştirmek için soğanın tohumu önemli midir? Bu tip soruları merak ediyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim?
Toktahan . 25.10.2018 00:01:12

Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları

Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları, Doğal antibiyotik olarak bilinen ve hemen hemen bütün yemekler de kullanılan soğanın ve soğan suyunun birçok faydası bul...
Devamını Oku

Adet Söktürücü Soğan Kürü

Adet Söktürücü Soğan Kürü, Adet gecikmesi hemen hemen her bayanın doğurganlık döneminde yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Kadınlar normalde 28 günde bir ad...
Devamını Oku

Soğan Kürünün Zararları

Soğan Kürünün Zararları, Günümüzde oldukça fazla miktarda kullanılan soğan farklı şekillerde de tüketilmektedir. Her yemekte kullanılan ve anavatanı gün...
Devamını Oku

Pişmiş Soğanın Faydaları

Pişmiş Soğanın Faydaları, Soğan genellikle salata ve yemeklerde kullanılmaktadır. Hem sağlık açısından faydalı olup kişileri hastalıklardan uzak tutmaya yara...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik

İbrahim Saraçoğlu, Soğan kürü Hamilelik, Soğan yüce Allah'ın, şifa hazinesi olarak yaratmış olduğu muhteşem bir sebzedir. İçeriğinde neredeyse insan vücudunu...
Devamını Oku

Soğan Kabuğu

Soğan kabuğu, çeşitli hastalıkların tedavisinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Örneğin soğan kabuğu kalp damar sistemi için çok faydalıdır. Soğan kabuğunu ç...
Devamını Oku

Soğan Kabuğu Suyu

Soğan kabuğu suyu, aslında birçok kişi bilmese de son derece faydalı bir bitkisel maddedir. Birçok derde deva olan bu bitkisel ürünü birçok insan evinde...
Devamını Oku

Soğan Alerjisi

Soğan Alerjisi, denildiği zaman ilk akla gelen çiğ soğan alerjisidir. Aslında çiğ soğan kadar pişirilmiş soğanda bazı durumlarda kişilerde alerjik tepki...
Devamını Oku

Soğan Çeşitleri

Soğan Çeşitleri, Oldukça fazla besin değerine sahip olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketimi gerçekleşmektedir. Sonbahar m...
Devamını Oku

Soğan Bal Karışımı

Soğan bal karışımı, özellikle kış aylarında grip hastalığında, öksürükte tavsiye edilen etkili bitkisel çözüm yollarından biridir. Bu oldukça kolay hazı...
Devamını Oku

Miyom İçin Soğan Kürü

Miyom için soğan kürü, uygulamak, küçük ve orta ebatlı olan miyomlarda yarar sağlayacaktır. Miyomlar doğurganlık çağında gelen her 5 kadından birinde me...
Devamını Oku

Soğan Kavurma

Soğan Kavurma, Soğan, soğangiller ailesinden olup, güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda da antibiyotiktir. Kuru soğan, potasyum, folik asit ve antioksidan ...
Devamını Oku

Soğan Zarı

Soğan zarı, soğanın dış tabakasında bulunan, iç yüzeylerinde olan bir yapıdır. Bunu midenin öğütmesi oldukça güçtür. Severek tüketilen, sağlığa oldukça ...
Devamını Oku

Omurilik Soğanı

Omurilik soğanı insan vücudunda son derece hassas ve son derece önemli bölgelerden biridir. Bu bölge oldukça hassas olduğu için son derece güçlü kaslarl...
Devamını Oku

Kulak Ağrısına Soğan Suyu

Kulak ağrısına soğan suyu, kulak ağrısı değişik nedenlerden ortaya çıkabilir. Bunun için kullanılacak soğan suyu, ağrının dindirilmesinde oldukça olumlu sonu...
Devamını Oku

Soğan Salatası

Soğan salatası, Soğan çoğu hastalığa iyi gelen bol şifa deposu bir sebzedir. Soğan hemen hemen bütün yemeklerde kullanıldığı gibi böreklerde ve salatalarda d...
Devamını Oku

Beyaz Soğan

Beyaz soğan, Oldukça yüksek besin değeri olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketilmektedir. Mutfakta olmazsa olmazlardandır. Kışa...
Devamını Oku

Mor Soğan

Mor soğan, soğangillerden bir cinsi olarak başta yemekler olmak üzere salatalarda ve börekler dede kullanılmaktadır. Soğan hemen her yerde yetişebil...
Devamını Oku

Soğan Ekimi

Soğan ekimi, Soğan ekiminde yetiştirme ve iklim önemli rol oynarlar. Soğan üretiminde yazlık ve kışlık soğanlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yazlık ...
Devamını Oku

Adet Düzensizliği İçin Soğan Kürü

Adet Düzensizliği için Soğan Kürü, Kadınların birçok rahatsızlığına şifa kaynağı olan soğan kürü orta ve büyük boyutlardaki miyomları, düzensiz akıntılara, e...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları
Adet Söktürücü Soğan Kürü
Soğan Kürünün Zararları
Pişmiş Soğanın Faydaları
İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024