Arpacık Soğan

Arpacık soğan, Ülkemizde soğan tohumuna yöreden yöreye farklı isimler verilir. Arpacık, gögür, kıska bunlardan bazılarıdır. Genellikle arpacık ismi kullanılmaktadır. Arpacık üretimi daha çok Marmara Bölgesinde Bursa ve çevresinde daha çok üretilir. Hatta Bursa'nın Karacabey ilçesi soğan ambarı olarak adlandırılır.

Arpacık üretiminde tohumu edilecek arazi uygun olması lazım.
Humuslu killi topraklar arpacık üretimi için en uygun topraklardır. Tohum ekimi 3-4 ay öncesi toprak işlenmeli, toprak yabancı ot ve taşlardan temizlenmelidir. Arpacık üretimi için 150 cm eninde tahta hazırlanır, tahtalar arası mesafe 50 cm olmalıdır. Tahtaların içleri tırmıkla düzelterek, genellikle elle serpme şeklinde ekim yapılır. Ekimi Şubat-Mart ayları gibi ekilir. Ekildikten sonra zorunda olmadığı sürece sulama yapılmasına gerek yoktur. Yaz aylarında tahtalardan numune alınarak arpacık yumrularına bakılır. Alınan bu numuneler fındık büyüklüğünde olmuşlarsa küreklerin tersleriyle vurularak yapraklarından ayrılır. Yaz sıcakları ve sulamanın olmaması ile kurumalar başlar. Yapraklar iyice sararma yaptığında yumrular toprağın üstüne tırmık, çapa gibi tarım aletleri ile çıkarılır. 1-2 gün toprağın üstünde kurutulan arpacık iyice dolgun ve sert olurlar. Toplanan arpacık elekten geçirilerek fındık büyüklüğünde olanlar ayrılır ve soğan tohumu oluşur. Arpacığın tohum ekiminden sonra 5-6 ay sonra hasat zamanı gelir. Kuru havalarda yapılan hasat zamanı yapraklara bakılarak anlaşılır sararma yaptıysa hasat yapılır.
Bir dekar alandan 2 tona yakın arpacık üretilir.

İyi arpacık tohumları nasıl olmalı


İyi arpacık tohumları elendikten sonra aynı boyda olmaları, aynı büyüklükte olmaları gerekmektedir. Diğer yönden bakıldığında arpacık soğanları sert olması, nemli veya küflü kokmamalı, beresi ve ezik olmamalı, çeşit ve renklerine uygun olmalıdır.

Arpacık soğanları tohum olarak kullanabileceği gibi tek başına yemek ve börekler de kullanabilir. Et yemekleri, salatalar, çorbalara, soslara ve yumurta ile kullanılır ve lezzet deposudur.

Arpacık soğanının faydaları nelerdir?


Arpacık soğanı içerisinde çok etkili bir antioksidan bulundurarak kanser ve kanser tehlikesinden vücudumuzu korur. Kemik erimesi ile ilgili sorunu olan hastalara kesinlikle tavsiye edilir. Kalori oranı düşük olup kilo aldırmaz. Karaciğer hastalığına iyi gelmektedir. Kalp dostu olup, felç ve diyabet riskinin oluşmasını engeller. Yağılan son araştırmalarda arpacık kadın hastalıklarında çok etkili bir ilaç olduğu da saptanmıştır.
20.01.2024 04:35:02
Arpacık Soğan ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Arpacık Soğan Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Arpacık Soğan"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları

Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları, Doğal antibiyotik olarak bilinen ve hemen hemen bütün yemekler de kullanılan soğanın ve soğan suyunun birçok faydası bul...
Devamını Oku

Adet Söktürücü Soğan Kürü

Adet Söktürücü Soğan Kürü, Adet gecikmesi hemen hemen her bayanın doğurganlık döneminde yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Kadınlar normalde 28 günde bir ad...
Devamını Oku

Soğan Kürünün Zararları

Soğan Kürünün Zararları, Günümüzde oldukça fazla miktarda kullanılan soğan farklı şekillerde de tüketilmektedir. Her yemekte kullanılan ve anavatanı gün...
Devamını Oku

Pişmiş Soğanın Faydaları

Pişmiş Soğanın Faydaları, Soğan genellikle salata ve yemeklerde kullanılmaktadır. Hem sağlık açısından faydalı olup kişileri hastalıklardan uzak tutmaya yara...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik

İbrahim Saraçoğlu, Soğan kürü Hamilelik, Soğan yüce Allah'ın, şifa hazinesi olarak yaratmış olduğu muhteşem bir sebzedir. İçeriğinde neredeyse insan vücudunu...
Devamını Oku

Soğan Kabuğu

Soğan kabuğu, çeşitli hastalıkların tedavisinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Örneğin soğan kabuğu kalp damar sistemi için çok faydalıdır. Soğan kabuğunu ç...
Devamını Oku

Soğan Kabuğu Suyu

Soğan kabuğu suyu, aslında birçok kişi bilmese de son derece faydalı bir bitkisel maddedir. Birçok derde deva olan bu bitkisel ürünü birçok insan evinde...
Devamını Oku

Soğan Alerjisi

Soğan Alerjisi, denildiği zaman ilk akla gelen çiğ soğan alerjisidir. Aslında çiğ soğan kadar pişirilmiş soğanda bazı durumlarda kişilerde alerjik tepki...
Devamını Oku

Soğan Çeşitleri

Soğan Çeşitleri, Oldukça fazla besin değerine sahip olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketimi gerçekleşmektedir. Sonbahar m...
Devamını Oku

Soğan Bal Karışımı

Soğan bal karışımı, özellikle kış aylarında grip hastalığında, öksürükte tavsiye edilen etkili bitkisel çözüm yollarından biridir. Bu oldukça kolay hazı...
Devamını Oku

Miyom İçin Soğan Kürü

Miyom için soğan kürü, uygulamak, küçük ve orta ebatlı olan miyomlarda yarar sağlayacaktır. Miyomlar doğurganlık çağında gelen her 5 kadından birinde me...
Devamını Oku

Soğan Kavurma

Soğan Kavurma, Soğan, soğangiller ailesinden olup, güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda da antibiyotiktir. Kuru soğan, potasyum, folik asit ve antioksidan ...
Devamını Oku

Soğan Zarı

Soğan zarı, soğanın dış tabakasında bulunan, iç yüzeylerinde olan bir yapıdır. Bunu midenin öğütmesi oldukça güçtür. Severek tüketilen, sağlığa oldukça ...
Devamını Oku

Omurilik Soğanı

Omurilik soğanı insan vücudunda son derece hassas ve son derece önemli bölgelerden biridir. Bu bölge oldukça hassas olduğu için son derece güçlü kaslarl...
Devamını Oku

Kulak Ağrısına Soğan Suyu

Kulak ağrısına soğan suyu, kulak ağrısı değişik nedenlerden ortaya çıkabilir. Bunun için kullanılacak soğan suyu, ağrının dindirilmesinde oldukça olumlu sonu...
Devamını Oku

Soğan Salatası

Soğan salatası, Soğan çoğu hastalığa iyi gelen bol şifa deposu bir sebzedir. Soğan hemen hemen bütün yemeklerde kullanıldığı gibi böreklerde ve salatalarda d...
Devamını Oku

Beyaz Soğan

Beyaz soğan, Oldukça yüksek besin değeri olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketilmektedir. Mutfakta olmazsa olmazlardandır. Kışa...
Devamını Oku

Mor Soğan

Mor soğan, soğangillerden bir cinsi olarak başta yemekler olmak üzere salatalarda ve börekler dede kullanılmaktadır. Soğan hemen her yerde yetişebil...
Devamını Oku

Soğan Ekimi

Soğan ekimi, Soğan ekiminde yetiştirme ve iklim önemli rol oynarlar. Soğan üretiminde yazlık ve kışlık soğanlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yazlık ...
Devamını Oku

Adet Düzensizliği İçin Soğan Kürü

Adet Düzensizliği için Soğan Kürü, Kadınların birçok rahatsızlığına şifa kaynağı olan soğan kürü orta ve büyük boyutlardaki miyomları, düzensiz akıntılara, e...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları
Adet Söktürücü Soğan Kürü
Soğan Kürünün Zararları
Pişmiş Soğanın Faydaları
İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024