Ada Soğanı

Ada soğanı, zambakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yeşil ve beyaz damarlı çiçekleri, uzun şeritli yaprakları vardır. Yapraklarının altında olan soğan kısmı 2 kg kadardır. Oldukça acı ve zehirli olan bitkinin 7,5 gram kadarı insanı öldürebilir. İçeriğinde bulunan scillarena glikozidi nedeniyle taze olarak kullanılmaz. Çünkü zehirlenme ve kusma etkisi gösterir.
Soğanındaki etli orta bölümü dilimlenir ve kurutulur. Daha sonra dövülerek toz şekline getirilir. Ev ilaçları için kullanımında oldukça dikkat edilmelidir. Ada soğanı idrar söktürücü etkiye sahiptir. Özellikle kalp hastalarındaki vücut ödemini giderir. Azotemiyi azaltmaktadır. Ancak böbrek hastalarına tavsiye edilmez. Bunun uzun süre kullanımı albüminüri yapmaktadır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Uzunluğu yaklaşık 1 metreyi bulur. Bitkinin tohumları, kökü ve soğanı kullanılmaktadır. Tek türde olan bitki Akdeniz iklimine yetişir.

Ada soğanı yararlı etkileri nelerdir?

  • Kan dolaşımı bozukluklarında ve kalp hastalıklarında kullanılır
  • Yorgunluğu gideren, nefes açan etkisi vardır
  • İdrar sökücü özelliği bulunmaktadır
Ancak tıbbi dozların üstünde kullanılması halinde zehirlenme etkisi yapabilen bir bitki olduğundan, ada soğanı kesinlikle doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. Buna dikkat edilmezse, kusma ve bulantı, ishal gibi etkilere neden olabilir.

Ada soğanının kökü topraktan çıkarılınca, hamurla sıvanır ve fırında pişirilir.
Daha sonra kabuğu soyularak, ağaç bıçakla ikiye ayrılır. Bunlar ipliklere asılarak gölgede kurutulur. Bundan sonra toz haline getirilerek, balla karıştırılır. Bu karışım ağrıyan bölgelere konulursa, şifa bulunur.

Ada soğanı ve biraz su hamurla pişirilerek yutturulursa, nefes darlığı başta olmak üzere, yorgunluk, göğüs, mafsal ve dalak ağrısına, akciğer sorunlarına, baş ve ayak ağrılarına iyi gelir. Özellikle siyatik ağrısına yararlıdır.

Ada soğanı zambak yağıyla ateşte pişirilir ve suyu ayak tabanına sürüldüğünde, yere basmadan yatılırsa erkekliğini yitiren kişilere yararlı olur.

Ada soğanı kökü sıtmaya, nezleye, nefes darlığına, iç yaralarına iyi gelir. Kökündeki saçaklar dövülerek yaraların üzerine konulursa, tedavi eder. Suyuyla un karıştırılarak içilirse karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.

Suyu içildiği takdirde mideye iyi gelir, rahim ağrısını geçirir, boğaz ağrısını dindirir. Müzmin öksürüğü keser, dalak şişmesine iyi gelir. Yılan sokan bir kişiye yedirildiğinde şifalı olur. Ada soğanı her zaman pişirilerek kullanılmalıdır.
20.01.2024 15:53:08
Ada Soğanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ada Soğanı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Ada Soğanı"
Normal bahçe soğanını çok severek tüketiyoruz ve bir çok yemekte kullanırız. Bu yazınızda bulunan ada soğanı aynı tadı ve lezzeti verir mi yemeklerde kullanabilir miyiz.
Fatma . 05.09.2018 11:27:39

Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları

Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları, Doğal antibiyotik olarak bilinen ve hemen hemen bütün yemekler de kullanılan soğanın ve soğan suyunun birçok faydası bul...
Devamını Oku

Adet Söktürücü Soğan Kürü

Adet Söktürücü Soğan Kürü, Adet gecikmesi hemen hemen her bayanın doğurganlık döneminde yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Kadınlar normalde 28 günde bir ad...
Devamını Oku

Soğan Kürünün Zararları

Soğan Kürünün Zararları, Günümüzde oldukça fazla miktarda kullanılan soğan farklı şekillerde de tüketilmektedir. Her yemekte kullanılan ve anavatanı gün...
Devamını Oku

Pişmiş Soğanın Faydaları

Pişmiş Soğanın Faydaları, Soğan genellikle salata ve yemeklerde kullanılmaktadır. Hem sağlık açısından faydalı olup kişileri hastalıklardan uzak tutmaya yara...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik

İbrahim Saraçoğlu, Soğan kürü Hamilelik, Soğan yüce Allah'ın, şifa hazinesi olarak yaratmış olduğu muhteşem bir sebzedir. İçeriğinde neredeyse insan vücudunu...
Devamını Oku

Soğan Kabuğu

Soğan kabuğu, çeşitli hastalıkların tedavisinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Örneğin soğan kabuğu kalp damar sistemi için çok faydalıdır. Soğan kabuğunu ç...
Devamını Oku

Soğan Kabuğu Suyu

Soğan kabuğu suyu, aslında birçok kişi bilmese de son derece faydalı bir bitkisel maddedir. Birçok derde deva olan bu bitkisel ürünü birçok insan evinde...
Devamını Oku

Soğan Alerjisi

Soğan Alerjisi, denildiği zaman ilk akla gelen çiğ soğan alerjisidir. Aslında çiğ soğan kadar pişirilmiş soğanda bazı durumlarda kişilerde alerjik tepki...
Devamını Oku

Soğan Çeşitleri

Soğan Çeşitleri, Oldukça fazla besin değerine sahip olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketimi gerçekleşmektedir. Sonbahar m...
Devamını Oku

Soğan Bal Karışımı

Soğan bal karışımı, özellikle kış aylarında grip hastalığında, öksürükte tavsiye edilen etkili bitkisel çözüm yollarından biridir. Bu oldukça kolay hazı...
Devamını Oku

Miyom İçin Soğan Kürü

Miyom için soğan kürü, uygulamak, küçük ve orta ebatlı olan miyomlarda yarar sağlayacaktır. Miyomlar doğurganlık çağında gelen her 5 kadından birinde me...
Devamını Oku

Soğan Kavurma

Soğan Kavurma, Soğan, soğangiller ailesinden olup, güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda da antibiyotiktir. Kuru soğan, potasyum, folik asit ve antioksidan ...
Devamını Oku

Soğan Zarı

Soğan zarı, soğanın dış tabakasında bulunan, iç yüzeylerinde olan bir yapıdır. Bunu midenin öğütmesi oldukça güçtür. Severek tüketilen, sağlığa oldukça ...
Devamını Oku

Omurilik Soğanı

Omurilik soğanı insan vücudunda son derece hassas ve son derece önemli bölgelerden biridir. Bu bölge oldukça hassas olduğu için son derece güçlü kaslarl...
Devamını Oku

Kulak Ağrısına Soğan Suyu

Kulak ağrısına soğan suyu, kulak ağrısı değişik nedenlerden ortaya çıkabilir. Bunun için kullanılacak soğan suyu, ağrının dindirilmesinde oldukça olumlu sonu...
Devamını Oku

Soğan Salatası

Soğan salatası, Soğan çoğu hastalığa iyi gelen bol şifa deposu bir sebzedir. Soğan hemen hemen bütün yemeklerde kullanıldığı gibi böreklerde ve salatalarda d...
Devamını Oku

Beyaz Soğan

Beyaz soğan, Oldukça yüksek besin değeri olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlasıyla tüketilmektedir. Mutfakta olmazsa olmazlardandır. Kışa...
Devamını Oku

Mor Soğan

Mor soğan, soğangillerden bir cinsi olarak başta yemekler olmak üzere salatalarda ve börekler dede kullanılmaktadır. Soğan hemen her yerde yetişebil...
Devamını Oku

Soğan Ekimi

Soğan ekimi, Soğan ekiminde yetiştirme ve iklim önemli rol oynarlar. Soğan üretiminde yazlık ve kışlık soğanlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yazlık ...
Devamını Oku

Adet Düzensizliği İçin Soğan Kürü

Adet Düzensizliği için Soğan Kürü, Kadınların birçok rahatsızlığına şifa kaynağı olan soğan kürü orta ve büyük boyutlardaki miyomları, düzensiz akıntılara, e...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kaynatılmış Soğan Suyunun Faydaları
Adet Söktürücü Soğan Kürü
Soğan Kürünün Zararları
Pişmiş Soğanın Faydaları
İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Hamilelik
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024